Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 6 mei t/m zo 12 mei 2024

30 mei 2024, 23:22
Maandag:
+ Oekraïne heeft een droneaanval op de Russische regio Belgorod uitgevoerd en daarbij zijn zeker 6 doden en 35 gewonden gevallen.
+ Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het Ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken.
+ In Rusland is een man opgepakt omdat hij plannen zou hebben gehad om 2 gerechtsgebouwen op te blazen. Hij zou die plannen hebben gesmeed in opdracht van Oekraïne.
+ De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niet anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou, vindt de woordvoerder van de Oekraiense militaire inlichtingendienst.
+ Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkov en het andere in de oostelijke regio Donetsk.
+ Kiev roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen. Volgens Kiev zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.
+ Nederlandse F-35’s naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim: ‘Signaal naar Rusland’, zegt Ollongren. Met de gevechtsvliegtuigen gaan zo’n 90 tot 150 militairen mee naar de Baltische staat.
+ China draagt constructief bij aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oekraïne en het is onrechtvaardig om het land in een negatief daglicht te zetten in het kader van het conflict zei Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.
+ Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Brits militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.
 
Dinsdag:
+ Bij Russische beschietingen in 9 Oekraiense regio’s waaronder Charkov, Cherson en Donetsk, zijn twee mensen om het leven gekomen en 14 gewonden gevallen.
+ Poetin is opnieuw beëdigd als president van Rusland. Tijdens de ceremonie bedankte hij in een toespraak de Russische strijdkrachten en het volk voor hun steun aan de oorlog in Oekraïne. ‘Wij zullen deze moeilijke tijd doorstaan en succesvol zijn’, aldus Poetin.
+ Rusland en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd van het gebruik van chemische wapens bij de oorlog in Oekraïne maar hebben vooralsnog te weinig concreet bewijs aangeleverd om in te grijpen, meldt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die de beschuldigingen bestudeert.
+ De Oekraiense autoriteiten doen onderzoek naar 21 ballistische raketten van Noord-Koreaanse makelij die door Rusland op Oekraïne zijn afgevuurd. Er zouden zo’n 50 raketten zijn afgevuurd.
+ Xi en Macron praten in Franse Pyreneeën over handel en Oekraïne. Ze voerden daar een een-op-een gesprek. Macron stapte daarmee af van het protocol voor dit soort bezoeken.
+ Er is opnieuw een moordcomplot op Zelensky verijdeld, meldt de Oekraiense veiligheidsdienst (SBU). De dienst beweert dat twee mannen zie zich voordeden als Oekraiense staatwachtmilitairen door Moskou de opdracht hadden gekregen om een manier te bedenken om Zelensky gevangen te nemen en hem later te vermoorden.
 
Woensdag:
+ Rusland heeft kritieke energie infrastructuur en burgerdoelen in Oekraïne aangevallen met 55 raketten en 21 drones.
+ In India zijn vier mannen opgepakt voor het rekruteren van Indiase burgers voor het Russische leger in Oekraïne. India meldt dat ze worden verdacht van betrokkenheid bij een internationaal netwerk van mensenhandelaren.
+ Door een tekort aan manschappen laat Oekraïne veroordeelde criminelen toe tot het leger. Het parlement heeft ingestemd met de vrijwillige mobilisatie van bepaalde gevangenen.
+ De EU gaat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden in de verdediging van Oekraïne steken. De miljardentegoeden leveren jaarlijks zo’n 2,5 tot 3 miljard euro aan rente en dividend op. Dat moet ten goede komen aan Oekraïne.
+ Rusland meldt dat zijn strijdkrachten nog 2 dorpen aan de frontlinie in Oekraïne hebben veroverd. Het Russische leger lijkt erin te slagen steeds verder op te rukken.
+ Rutte: De Russische agressie in en tegen Oekraïne laat niet af. De afgelopen dagen vielen weer burgerslachtoffers bij luchtaanvallen op onder meer Charkov. Om stand te houden heeft Oekraïne het nieuwe pakket militaire steun van Nederland en de VS hard nodig. Nederland zet samen met bondgenoten stappen voor snelle levering van extra luchtverdediging en artilleriemunitie.
 
Donderdag:
+ Poetin heeft in een toespraak voor de herdenking van het einde van de Tweede wereldoorlog gezegd dat Rusland zich niet laat bedreigen door andere landen. ‘Rusland zal alles doen wat het kan om een wereldwijde botsing te voorkomen. Maar tegelijkertijd staan we niemand toe om ons te bedreigen. Onze strategische strijdkrachten zijn altijd gevechtsklaar’, aldus Poetin.
+ Bij een Oekraiense luchtaanval op Belgorod zijn 8 mensen gewond geraakt. De ravage na de aanval is groot. 19 appartementencomplexen werden geraakt. Vijftien raketten en 1 drone werden onderschept.
+ De voormalige hoogste commandant Zaloezjny, die in Oekraïne een heldenstatus heeft, is aangesteld als ambassadeur van zijn land in het Verenigd Koninkrijk. Hij leidde Oekraïne de afgelopen jaren in de strijd tegen de Russische invasiemacht en wordt ook wel de ‘ijzeren generaal’ genoemd.
+ Er heeft opnieuw een ontslag plaatsgevonden binnen het Oekraiense leger. Zelensky heeft, als onderdeel van een langdurige militaire herschikking, de commandant van de Speciale Operations Forces ui zijn functie gezet. De commandant Serhi Loepantsjoek wordt nu definitief vervangen door Oleksandr Trepak die die functie al sinds november vorig jaar bekleedde en sinds 2020 plaatsvervangend commandant was.
+ Een Oekraiense drone heeft een aanval uitgevoerd op een olieraffinaderij in het Russische Basjkirostan. De drone heeft een afstand van 1.500 kilometer afgelegd.
De raffinaderij zou zich op 1.200 kilometer van de grens bevinden. De aanval is georganiseerd door inlichtingendienst SBO zeggen bronnen.
+ Oekraïne krijgt 3 mobiele HIMARS-raketsystemen uit Amerikaanse voorraden. De raketsystemen worden door Duitsland betaald, zei Defensieminister Pistorius. Dit zei hij in gesprekken met Defensieminister Austin van de vs. Het idee ontstond tijdens het lange wachten op 61 miljard Amerikaanse hulp.
+ Zelensky heeft het hoofd van zijn bodyguards ontslagen. Eerder deze week werden 2 bodyguards opgepakt omdat ze een rol zouden hebben gespeeld bij een moordaanslag op Zelensky die verijdeld is.
 
Vrijdag:
+ Poetin wil Misjoestin aanhouden als premier. De Doema moet zijn benoeming nog goedkeuren maar dat lijkt een formaliteit. Poetin kiest hiermee voor stabiliteit en continuïteit.
+ Het Russische leger heeft geprobeerd met gepantserde voertuigen de grens over te steken met de regio Charkov in het noordoosten van het land. De aanvallen zijn afgeslagen. Oekraiense strijdkrachten zouden ‘geen meter’ hebben toegegeven. Moskou wil een bufferzone van zo’n 10 kilometer creëren.
+ De bombardementen op Charkov zijn geïntensiveerd door de Russen. Volgens gouverneur Synjehoebov hebben de Russen niet de middelen om een aanval op de stad Charkov uit te voeren en moeten de huidige aanvallen worden gezien als een provocatie.
+ De VS bereiden een militair hulppakket ter waarde van 400 miljoen dollar van Oekraïne voor, meldt het Witte Huis. 
+ Zelensky zegt dat er hevige gevechten aan de gang zijn bij Charkov in het noordoosten van het land. Rusland lanceerde daar een grondoffensief. Zelensky bevestigde dat Rusland een nieuw tegenoffensief is gestart. Maar hij verzekerde dat de legerstaf ‘op de hoogte was’ en voorbereid.
 
Zaterdag/Zondag:
+ In de Oekraiense regio Charkov zijn ongeveer 1.775 burgers geëvacueerd. Gouverneur Synjehoebov zegt dat er 30 plaatsen zijn aangevallen met artillerie en mortieren.
+ Rusland claimt ‘bevrijding’ van 6 Oekraiense dorpen. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkov waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.
+ De gouverneur zegt dat Rusland blijft aanvallen en dat op dit moment om 3 dorpen wordt gevochten. Hij verwacht dat de Russen nog meer troepen zullen sturen.
+ Russische media: doden door raketaanval op restaurant Donetsk. Het zou gaan om een projectiel van Amerikaanse makelij, een Himars.
+ Zelensky bevestigt dat 7 dorpen die net op Oekraiens grondgebied liggen worden belegerd. Hij zei dat de Oekraiense defensie alles in het werk stelt om de opmars richting Charkov te stuiten maar dat het een lastige opgave is.
+ Oekraïne heeft opnieuw Belgorod onder vuur genomen. Er zouden zeker 30 projectielen zijn neergekomen.
+ Brand op olieraffinaderij in Volgograd na Oekraiense aanval. Volgens de gouverneur is de brand intussen geblust en zijn er geen slachtoffers gevallen.
+ Meer dan 4.000 mensen zijn geëvacueerd uit de grensgebieden van de Oost-Oekraiense Oblast Charkov. De Russen zouden kleine terreinwinsten hebben geboekt.