Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 9 t/m zo. 15 mei 2022

15 mei 2022
23:28
MAANDAG:
· De laatste 40 evacués uit het konvooi van 174 evacués uit de Azovstal-fabriek zijn aangekomen in Zaporizja, een stad in handen van Oekraïne.
· VK legt nieuwe economische sancties op aan Rusland en Belarus. De importtarieven op platina en palladium gaan omhoog. De laatste stof wordt gebruikt voor de auto- en aardolie-industrie.
· Trudeau na afloop van bezoek aan Zelensky: wereld doet al het mogelijke om Poetin te laten verliezen.
· VK: Rusland is door voorraad precisiewapens heen.
· Poetin houdt ‘vrij voorspelbaar verhaal’ op de ‘Dag van de Overwinning’: schuld van het conflict ligt bij het Westen en ‘een clash was onvermijdelijk.’
· Russische raketaanval op regio rond Odessa.
· Zelensky: ‘We strijden voor een nieuwe overwinning. De weg ernaartoe is moeilijk, maar ik twijfel er niet aan dat we zullen winnen.’

DINSDAG:
· Inlichtingendienst VS: Poetin bereidt zich voor op een langer durend conflict.
· 3381 geregistreerde burgerdoden aldus de VN. De VN-missie ziet ook van beide kanten video’s verschijnen van gevangenen in onmenselijke omstandigheden.
· Defensiecommissie Fins parlement adviseert toetreding tot de NAVO.
· Hoekstra na gesprek met Zelensky: ‘vol doorgaan met steun’.
· Duitse buitenlandminister Annalaan Baerbock: we gaan verder zonder energie van de Russische agressor.
· Meer dan 8 miljoen vluchtelingen binnen Oekraïne op de vlucht geslagen, schat de vluchtelingen organisatie van de VN.
· De Westerse wapens hebben het verschil gemaakt in strijd Oekraïne.
· Rusland bevestigt Oekraïense pogingen om het Slangeneiland te heroveren.
· Oekraïens leger: ongeveer 26.000 Russische militairen gedood.
· Meer dan 40 lichamen gevonden onder het puin van gebouw in Izjoem.

WOENSDAG:
· Human Rights Watch: stop met clusterbommen. Het heeft honderden burgers het leven gekost. Scholen, ziekenhuizen en woningen zijn erdoor beschadigd.
· Voetbalelftal Oekraïne wint emotionele benefietwedstrijd van Borussia Mönchengladbach met 2-1.
· Beeldenstorm in Oekraïne, In 17 gevallen zijn ‘pro Russische’ beelden weggehaald. In 10 gevallen heeft de Russische bezettingsmacht juist pro-Russische beelden geplaatst of Oekraïense beelden vernield.
· Rusland heeft bijna de hele provincie Loehansk ingenomen. Naast wat dorpen zijn er nog maar 2 hele steden en een halve stad in handen van Oekraïne.
· Terreinwinst benoorden Charkov voor Oekraïne van groot belang. Oekraïne drijft Rusland langzaam land uit. Russische troepen die 40 kilometer Oekraïne in waren getrokken, staan nu weer op 10 kilometer van de Russische grens. Russische artillerie kan de buitenwijken van Charkov daardoor niet meer bereiken.

DONDERDAG:
· Britse ministerie: Oekraïne herovert verschillende dorpen en steden ten noorden van Charkov.
· Ook de president en premier van Finland steunen de aansluiting bij de NAVO. Dinsdag zei de Defensiecommissie al dat toetreden tot de NAVO de beste optie is om de nationale veiligheid te garanderen.
· Zweden gaat maandag de aanvraag indienen om lid te worden van de NAVO. VN: 1000 burgerdoden rondom Kiev. ‘Het aantal moorden is schokkend’, zegt de VN-commissaris.
· Rutte tegen Oekraïens parlement: ‘Deze oorlog gaat om onze gezamenlijke toekomst.’
· VN-mensenrechtenraad wil onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Rusland werd vorig jaar geschorst als lid van de raad op initiatief van de VS.
· Russen zullen ook de komende tijd geen gas leveren aan Polen en Bulgarije.

VRIJDAG:
· Britse commandanten staan onder grote druk om vooruitgang te boeken. De Oekraïense troepen hebben met succes een poging verhinderd van de Russen om de rivier Siverski Donets over te steken. Rusland verloor hierbij belangrijk materieel waaronder de pontonoverbrugging.
· Wegvallen Russisch gas kost de EU 195 miljard euro tot 2027. Daarnaast moet het energieverbruik teruggebracht worden met 13%.
· EU: 500 miljoen voor zware wapens Oekraïne, een boycot op Russische olie is nabij.
· Duitsland geeft Oekraïners houwitser-trainingen. Dit zijn zelfrijdende mobiele artilleriekanonnen.

ZATERDAG/ZONDAG:
· Oekraïense leger begint tegenoffensief bij Izjoem, de stad in de Donbas die enkele weken geleden in Russische handen viel.
· Oekraïne: Rusland trekt zich terug uit de regio Charkov. De Russen trekken zich terug om hun bevoorradingsroutes veilig te stellen.
· Russische generaal Zjoeravljov heeft eind februari opdracht gegeven voor gebruik clustermunitie.
· De ministers van buitenlandse Zaken van de G7 hebben gezworen de druk op Rusland op te voeren door het land economisch en politiek te isoleren.
· Finse netbeheerder: stroomlevering uit Rusland is gestopt.
· De instroom van Oekraïense vluchtelingen naar Duitsland neemt af. Er arriveren nu ongeveer 2000 Oekraïners per dag in Duitsland. Half maart waren dat er nog 15.000 per dag.
· Hoofd Oekraïense inlichtingendienst voorziet bij ‘Sky News’ Russische nederlaag. Volgens Boedanov zal Oekraïne tegen het einde van het jaar alle verloren gebieden inclusief De Krim en de Donbas terug hebben. Het keerpunt zal in de maand augustus plaatsvinden. Het Russische leger is volgens hem lang niet zo sterk als gedacht wordt. ‘Het is een horde mensen met wapens.’
· Azovstalfabriek-fabriek gebombardeerd met fosforbommen. ‘De hel heeft de aarde bereikt en is naar Azovstal gekomen’, schrijft een overheidsfunctionaris. Op beelden is te zien hoe een regen van vuur neerdaalt op de fabriek. Fosfor brandt door tot op het bot!
· Britten: offensief in Donbas heeft voor Rusland het momentum verloren en het loopt dan ook ver achter op schema.