Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 16 t/m zo. 22 mei 2022

22 mei 2022, 14:05
Rap stijgende rente maakt de huizenbezitter onrustig. Potentiële kopers beraden zich, nu ze minder kunnen lenen. Sommige huizenbezitters zetten hun woning eerder dan gepland in de verkoop. Dat blijkt uit een rondgang langs makelaars en hypotheekadviseurs in het land. Door de oplopende rente, maar ook door de oorlog in Oekraïne en de inflatie, nemen mensen liever het zekere voor het onzekere. Een hypotheekrente van rond 3% is historisch gezien nog laag, toch schrikken mensen van de snelle stijging van 1,8% in oktober naar nu rond 3,6%. Mensen die liever na de zomer wilden verkopen hebben dit moment naar voren gehaald. Mensen beginnen wat nerveus te worden, zegt hypotheekadviseur Hendrik Schakel van Viisi. Hij ziet dat kopers hun huidige huis nu alvast verkopen en tussendoor gaan huren. Zij willen zeker stellen dat ze een goede prijs voor hun huis krijgen. Die verkopers zijn volgens Schakel niet met honderden, maar deze taferelen heeft hij lang niet gezien. (FD)
…………………………………………………………………………………….

Het droge voorjaar gaat gelijk op met recordjaar 1976. Het neerslagtekort liep de afgelopen weken snel op. Het maximale tekort de komende zomer zal ook hoog uitvallen, vreest het KNMI. En weer tergt de droogte Nederland net als in 2018, 2019 en 2020. Het KNMI zag het neerslagtekort de afgelopen weken snel oplopen. Het gaat tot nog toe gelijk op met recordjaar 1976. Toen zette de droogte in juni, juli en augustus extra hevig door. Of dat nu ook gaat gebeuren is nog onduidelijk, zegt klimaatonderzoeker Peter Siegmund van het KNMI. Maar als het tekort in het voorjaar al zo groot is, zal het maximale tekort in de zomer waarschijnlijk ook hoog uitkomen. In Nederland is de neerslag over het hele jaar gezien sinds 1960 juist toegenomen stelde het KNMI afgelopen oktober. Het is dus ‘natter’ geworden! Maar die toename blijkt niet gelijk te zijn verdeeld over de seizoenen. Met name in de herfst en de winter valt er meer. In de lente is de neerslag juist afgenomen. De zomers zijn, over heel Nederland gezien, iets natter geworden, maar de regen valt vaker in hoosbuien. Dan de verdamping. Die is in alle seizoenen toegenomen doordat de aarde opwarmt. Ook de hoeveelheid zonnestraling is toegenomen die het aardoppervlak bereikt. Daar speelt mee dat de lucht schoner is geworden door het milieubeleid. De schonere lucht heeft waarschijnlijk wolkenvorming beperkt. (NRC)
……………………………………………………………………………………….

Zalig was verzetspriester Titus Brandsma al, zondag verklaarde de paus hem ook heilig. Honderden Nederlandse pelgrims reisden ervoor naar Rome. Op het Sint-Pietersplein in Rome wapperen zondagochtend de rode ‘pompebleden’ van de Friese vlag. Honderden katholieke pelgrims reisden vanuit Nederland af naar Vaticaanstad voor de heiligverklaring van priesters, hoogleraar en publicist Titus Brandsma, onder wie velen uit Friesland. Daar is hij in 1981 ter wereld gekomen in het Ugo klooster met als voornamen: Anno Sjoerd. Brandsma is in 1942 vermoord in concentratiekamp Dachau nadat hij zich al in de jaren ’30 fel had uitgesproken en zich tijdens de bezetting ook verzette tegen het naziregime. Hij werd in 1936 lid van het Comité van Waakzaamheid, een intellectuele kring die waarschuwde voor de gevaren van het nazisme. Als hoofdredacteur van dagblad ‘De stad Oss’ riep hij zijn collega’s op om NSB-advertenties te weigeren. In 1985 werd hij zalig verklaard maar heilig word je als er een wonder aan je wordt toegeschreven. Bij leven had Brandsma dat niet verricht maar een postuum aan hem toegeschreven wonder maakte de weg naar het heilig verklaren alsnog vrij. Het gaat om de genezing van de Amerikaans pater Michael Driscoll. Hij genas spontaan van zijn in 2004 gediagnosticeerde uitgezaaide huidkanker, na te hebben gebeden op voorspraak van Brandsma, met een stukje van Brandsma’s pij op zijn hoofd. Uit lang onderzoek van het Vaticaan zou blijken dat de genezing medisch onverklaarbaar was. (VK)
………………………………………………………………………………………

Wereldwijd coronasterfte op het laagste niveau sinds maart 2020. De sterftecijfers blijven sterk afnemen. Er werden 12.000 coronadoden geregistreerd de afgelopen week, het laagste aantal sinds maart 2020. Op de piek van de Omikrongolf afgelopen februari overleden nog ruim 75.000 personen per week, 3 weken op rij! De hoogste sterftepiek kwam in januari 2021 met een weekaantal van 100.000. Vooral 3 landen zijn verantwoordelijk voor de 12.000 sterfgevallen: de VS, VK en Duitsland met respectievelijk 2.067, 1.044 en 966 doden. In Nederland constateerde het RIVM 39 sterfgevallen. (VK)
…………………………………………………………………………

Het aantal banen groeit sneller dan ooit ondanks de oorlog en zorgen om de inflatie. De krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw record en zal de lonen verder opdrijven. De signalen van extreme krapte worden bevestigd door cijfers van het CPB die dinsdag zijn gepubliceerd. Voor elke 100 werklozen zijn er nu 133 vacatures. Dit getuigt van een ongeziene spanning op de arbeidsmarkt.
De hardnekkige personeelstekorten zorgen voor verdere opwaartse druk op de lonen. Werknemers willen compensatie voor de snel stijgende prijzen en de krapte op de arbeidsmarkt versterkt hun onderhandelingspositie. De Europese Commissie voorziet dit jaar een inflatie van 6,1% voor de eurozone, maakte ze bekend. (FD)
………………………………………………………………………

Zeker 21 pensioenfondsen verhoogden de pensioenen dit jaar met 3% of meer. De grootste sprong maken de pensioenuitkeringen bij Philips (+7,4%) gevolgd door het fonds van ABN AMRO (+6,4%) en Shell (5,7%). De inflatie wordt weer gecompenseerd en bij sommige fondsen wordt zelfs de gemiste indexatie ingehaald. Doordat veel fondsen er slecht voorstonden, hadden miljoenen Nederlanders de voorbije jaren hun pensioenen niet zien meestijgen met de inflatie. Het gaat hierbij overigens om een verhoging voor de gepensioneerde deelnemers. De pensioenaanspraken van werkenden stijgen niet in alle gevallen even hard. Bij Philips is die groei 1,6% in lijn met de cao-schalen. Niet alle fondsen kunnen de inflatiecompensatie bieden. Pas als de verhouding tussen vermogen en verplichtingen over de voorgaande 12 maanden – de zogeheten beleidsdekkingsgraad – boven een bepaalde grens ligt, meestal zo’n 125% mag een fonds de pensioenen volledig met de inflatie laten meestijgen. (FD)
………………………………………………………………………..

‘Nieuwe coronagolf voor de zomer’! Zorgwekkend noemt de Europese ziektedienst de nieuwe coronavariant die in Zuid-Afrika een golf van besmettingen veroorzaakt. Het zorgwekkende van de nieuwe varianten zit hem in het vermogen van deze nieuwe subvarianten om zich nog sneller te verspreiden. De ECDC verwacht dat deze subvarianten ‘in de komende maanden dominant zullen worden en zo een nieuwe golf van besmettingen zullen voeden’. Die kan dus nog voor de zomer komen, en niet, zoals virologen eerder verwachtten, pas in de herfst. (NRC)
………………………………………………………………………….

De macht van Hezbollah kalft af in Libanon. Grote verliezer zondag is de partij van zittend president Michel Aoun, de christelijk partner van Hezbollah. De Libanese kiezer heeft de zittende politieke meerderheid afgestraft. Dat is niet gek gezien de manier waarop Libanon sinds de vorige verkiezingen in 2018 economisch in elkaar is gestort met daarboven op de verwoestende explosie in de haven van Beiroet in 2020. Maar de (nog onvolledige) verkiezingsuitslag van zondag riskeert het land nog onbestuurbaarder te maken. De voornaamste trend is dat dat coalitie rond de sjiitische Hezbollah die momenteel een meerderheid in het parlement heeft, die meerderheid dreigt te verliezen. De vraag is hoe Hezbollah reageert. Binnen Libanon oefent Hezbollah zijn macht het liefst indirect uit, via zijn politieke bondgenoten. Maar elke Libanees weet dat Hezbollah er niet voor terugschrikt om wapens in te zetten wanneer het zich bedreigd voelt. (NRC)
…………………………………………………………………………

Nederland kampioen zonne-energie. Op het heetst van de dag wekte Nederland afgelopen zondag net zoveel zonne-energie op als 7 kolencentrales. Nu de zon veelvuldig schijnt, worden bijna dagelijks Nederlandse records gebroken met de opwekking van zonne-energie. Op de wereldranglijst staat Nederland inmiddels in de top tien. Nederland heeft per inwoner inmiddels de meeste zonnepanelen van Europa. Lage prijzen en ruimhartige subsidies deden het werk. Er wordt steeds meer zonnestroom geproduceerd door bedrijven. In 2019 nog 51,5%, nu 59.6%. Woningen produceerden in 2019 48,5% zonnestroom en in 2021 40,4%. Door de forse prijsdaling van zonnepanelen kostte stroom uit zonnepanelen-energie nagenoeg net zoveel als die uit fossiele brandstof. Nederland heeft nu een plaats verovert in Europese voorhoede. (VK)
………………………………………………………………………..

Het kabinet wil gasverbruik snel omlaag krijgen via een warmtepomp in huizen! Na jarenlang soebatten heeft de Nederlandse overheid voor het eerst een grote, concrete maatregel genomen om bestaande woningen zuiniger te maken in het gasgebruik. Vanaf 2026 moeten huishoudens die hun cv-ketel vervangen, kiezen voor een hybride warmtepomp of een nog duurzamere oplossing. ‘Je moet de snelste weg naar minder gas kiezen’, aldus minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer over de aangekondigde maatregel. De hybride warmtepomp noemt hij een enorme katalysator om snelheid te maken. Dat is niet alleen van belang voor de duurzaamheid, maar ook voor het onafhankelijk worden van Russisch gas, aldus de Jonge.
Volgens EIB zullen vanaf 2026 250.000 installaties moeten worden vervangen. (FD)
…………………………………………………………………………

DNB-president Knot zinspeelt op een grotere verhoging van rente in juli. De Euro steeg na zijn uitlatingen op dinsdag. De ECB kan de rente met 0,5%-punt verhogen, als de inflatie hardnekkig blijft en zich verder verbreedt. Knot nam met deze uitspraak als eerste beleidsbepaler een voorschot op een mogelijk grotere renteverhoging in de eurozone dan eerder werd aangenomen. ECB-president Christine Lagarde laat zich minder expliciet vastpinnen op een percentage, maar zegt op dezelfde lijn te zitten. De bankpresident van Nederland geldt net als die van Duitsland doorgaans als een havik binnen het ECB-bestuur oftewel een voorstander van een harde lijn om de inflatie te beteugelen. ‘Knot gaat een stap verder, nu hij de deur openhoudt voor de mogelijkheid om de rente in juli met meer dan 25 basispunten te verhogen als de inflatie zich verbreedt’, aldus ING-analist Antoine Bouvet. (FD)
………………………………………………………………………….

Vrees voor blokkade gastoevoer. Opnieuw waarschuwt de Europese Commissie voor een complete Russische gasstop! Europese landen moeten zich voorbereiden op een ‘complete verstoring’ van de gasleveranties door Rusland. Daarvoor waarschuwt de Europese commissie in een zogeheten ‘communicatie’ aan lidstaten die dinsdag uitlekte. De Commissie stelt voor dat lidstaten in geval van nood de gasprijs aan banden te leggen, om de pijn voor burgers en bedrijven te verzachten. Dat ligt voor landen als Duitsland en Nederland gevoelig, want het is ingrijpen op de vrije markt. Men stelt verder voor dat landen plannen maken om hun gasverbruik te verminderen, ook als zij geen of weinig hinder zullen ondervinden van een gasstop, zodat ze andere landen te hulp kunnen schieten.
Kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwde dinsdag dat EU-landen zich niet goed voorbereiden. Ook Nederland zou onvoldoende doen om depots te vullen. (NRC)
………………………………………………………………………..

Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf relevant achtte voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje. Dat zou hij hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had. Pas sinds afgelopen donderdag heeft de premier een toestel met meer opslag, aldus de RVD. Doordat sms-berichten consequent zijn gewist, valt moeilijk te achterhalen of dat in overeenstemming met de Archiefwet gebeurde. Functie gerelateerde correspondentie mag niet zomaar worden vernietigd. (VK)
………………………………………………………………………….

Londen wil Brexit-afspraken over Noord-Ierse grens eigenhandig wijzigen. Londen hoopt hiermee de politieke impasse te doorbreken die is ontstaan nadat de pro-Ierse Sinn Fein een forse verkiezingswinst boekte in Noord-Ierland. De EU heeft gedreigd met tegenmaatregelen. Destijds werd bepaald dat in plaats van een buitengrens tussen Ierland en Noord-Ierland er een grens kwam tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland in de Ierse Zee. De Britten hebben daar al vanaf het begin moeite mee. Na de Noord-Ierse verkiezingen is het sluimerende conflict op de spits gedreven. De pro- Britse Unionisten die fel tegen de zeegrens zijn willen niet met de pro-Ierse partij Sinn Fein regeren zolang de situatie van kracht blijft omdat ze het zien als een stap naar een Verenigd Ierland. Johnson is van plan een wet in te voeren die het aantal controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland vermindert. Op goederen die bestemd zijn voor Ierland, dat als EU-lidstaat deel uitmaakt van de interne markt blijven wel controles van kracht., maar goederen die binnen het VK blijven, kunnen wat Londen betreft gewoon het land binnen komen. De EU vreest hierom voor de integriteit van haar interne markt. De Britten willen ook dat Noord-Ierse bedrijven voortaan kunnen kiezen of ze gebruikmaken van de Europese of van de Britse regelgeving. Noord-Ieren kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van maatregelen als het schrappen van btw op zonnepanelen. Als de Britten de noodwet doorzetten kan Brussel tarieven hanteren op Britse goederen die naar het vasteland komen. De unilaterale actie kan ook het imago van het VK als betrouwbare handelspartner aantasten, al is er naar het idee van de Britten geen sprake van dat het internationale afspraken wil schenden. (VK)
……………………………………………………………………….

De Noordzee moet uitgroeien tot de groene-energiecentrale van Europa. Om dat doel te bereiken, willen Nederland, Duitsland, België en Denemarken de komende decennia duizenden extra windmolens gaan bouwen in de Noordzee. In 2050 moeten nieuwe zeewindparken minimaal 150 gigawatt aan elektriciteit opwekken, genoeg om ongeveer 230 miljoen Europese huishoudens van groene stroom te voorzien en bijna een vertienvoudiging van de huidige capaciteit van wind op zee.
De energieministers en regeringsleiders van de 4 Noordzeelanden spraken deze gezamenlijke, torenhoge ambitie uit op een windenergietop in het Deense Esbjerg. Dit plan helpt niet alleen deze 4 landen te verduurzamen, maar de hele Europese Unie, zei Mark Rutte. (FD)
………………………………………………………………………..

De Nederlandse Bank grijpt voor het eerst in bij illegaal opererende cryptobedrijven, blijkt uit een document van de centrale bank. Veel buitenlandse cryptobeurzen hebben zich niet geregistreerd bij DNB waardoor de bank geen toezicht kan houden op de geldstromen. Dat vergroot het risico op witwassen en terrorismefinanciering. De toezichthouder dreigde in augustus vorig jaar al met boetes, dwangsommen en aangiftes tegen de bedrijven. De ingrepen van DNB komen naar buiten nu de angst voor witwassen en het ontduiken van sancties via cryptomunten toeneemt. Christine Lagarde, president van de ECB waarschuwde dit jaar dat Russische oligarchen via cryptomunten geld kunnen wegsluizen. En analisten stellen dat het witwassen via cryptomunten toeneemt. Dit heeft de volle aandacht van het OM. (FD)
……………………………………………………………………….

De Rekenkamer is bezorgd over de snelgroeiende uitgaven. Het financieel beheer bij de overheidsfinanciën is opnieuw niet op orde, aldus de Algemene rekenkamer. En dat juist op een moment dat het kabinet veel meer wil gaan uitgeven. Voor het derde jaar op rij moest de President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser woensdag constateren dat de boekhouding van de overheid niet op orde is. En tegelijkertijd heeft het nieuwe kabinet grote plannen om nog veel meer geld uit te geven. ‘Dan stapelen de risico’s zich op’, waarschuwt de Rekenkamer in het jaarlijks onderzoek naar het financieel beheer van de Rijksoverheid. Visser spreekt nog strengere woorden dan vorig jaar op deze ‘verantwoordingsdag’. Toen was er al van alles niet op orde, dit jaar zijn er nog meer onvolkomenheden. Een ‘zorgwekkend hoog percentage’ van de financiële verplichtingen die ministeries in 2021 zijn aangegaan is volgens de Rekenkamer niet ‘rechtmatig’. Ofwel: bedragen zijn niet goed verantwoord, procedures niet of onvoldoende gevolgd. “Decennialang was een hoge rechtmatigheid een verworvenheid en voor het derde jaar op rij is dat nu anders”, aldus Visser tegen de Kamer. (NRC)
……………………………………………………………….

Kritiek in Rusland op het verloop van de invasie. De Russische staatstelevisie geeft van de oorlog in Oekraïne geen realistisch beeld. En evenmin van het binnenlandse verzet daartegen. Wat betekent het dat oud-kolonel Michail Chodarjonok nu toch op televisie het gedrag van de Russische commandanten afkeurt: ‘Ook al willen we het niet toegeven, vrijwel de hele wereld is tegen ons. Een situatie waar we uit moeten zien te komen.’ Nu de opmars danig begint te haperen klinkt langzamerhand hier en daar toch openlijk kritiek, zelfs op de staatstelevisie. In de veelbekeken talkshow ’60 minuten’ maakte Chodarjonok gehakt van de optimistische berichten in de Russische media dat het Oekraïense leger wat moreel betreft op het punt van instorten staat. Daar is geen sprake van, zegt hij. Volgens hem kunnen de Oekraïense strijdkrachten een miljoen soldaten op de been brengen, zeer gemotiveerd en bewapend met moderne westerse wapens. ‘Dat is een realiteit in de naaste toekomst die we onder ogen moeten zien.’Hij uitte ook kritiek op de dreigementen met kernwapens, die hij bijna ‘lachwekkend’ noemde terwijl zijn gespreksgenoten stomverbaasd toehoorden. Opvallend was dat zelfs Olga Skabejeva, de ultranationalistische presentatrice van het programma, nauwelijks tegensputterde. De gevluchte Russische politicoloog omschreef Chodarjonok optreden als een ‘eerste capitulatie uit naam van de Russische strijdkrachten’. Dit is ook de algemene opvatting onder de Russische beroepsmilitairen. ‘Dat we de oorlog hebben verloren en dat we onmiddellijk politieke beslissingen moeten nemen.’ De laatste tijd klinkt steeds meer kritiek op het onfortuinlijke verloop van de militaire operatie. De onvrede klonk voor het eerst door in de reacties op de ondergang van de Moskwa en werd nog feller na de mislukte poging van de Russische troepen om de Severski Donets, een rivier in de Donbas, over te steken. Een Oekraïense tankbrigade vernietigde de juist gelegde pontonbrug plus tientallen Russische tanks. Ook zouden 500 Russische militairen zijn gedood. Het is de vraag of Poetin die kritiek zal dulden. Het is voor hem juist zaak de schuld daarvoor af te schuiven op de uitvoerders, de militaire commandanten in Oekraïne. (VK)
………………………………………………………………………….

Het kabinet rookt particuliere woningbelegger uit. Minister noemt de huren in grote steden absurd. Het kabinet wil de huren in de vrije sector verregaand reguleren. Daarmee lijkt het vooral een einde te willen maken aan de stormachtige opkomst van de particuliere vastgoedbelegger. Deze verhuurders verwachten op hun beurt een verkoopgolf en vragen zich af of de invoering van een nieuw huurplafond niet indruist tegen het eigendomsrecht. De Jonge kondigde gisteren aan dat hij excessen op de huurmarkt ‘rigoureus’ gaat aanpakken. De schaarste aan woningen haalt niet het beste in verhuurders naar boven, aldus de minister donderdag bij de presentatie van het plan. Vooral in de grote steden worden volgens hem ‘absurde’ huren gevraagd door ‘huisjesmelkers’. Voor huizenbeleggers is het plan een nieuwe klap boven op de vele andere maatregelen die het kabinet al aankondigde. ‘Een van de consequenties van dit beleid kan zijn dat je alleen maar woningen in de ‘middenhuur’ vernietigt’, zegt De Vries van de branchevereniging Vastgoedbelang. De vrije huursector in Nederland is klein, met 640.000 huizen op een totaal van 8 miljoen. En van alle vrijesectorwoningen heeft volgens adviesbureau Stee Groep slechts een vijfde nu een huur van boven de 5.000 euro. Hij hoopt dat institutionele vastgoedbeleggers nog middenhuur woningen willen bouwen. ‘Als pensioenfondsen niet meer willen bouwen vanwege onacceptabele aanvangsrendementen hebben we een probleem.’ (FD)
………………………………………………………………………..

Getergde Rutte maakt van ‘sms-debat’ een vertrouwenszaak. Het ‘valse sentiment’ in de Kamer knaagt aan geïrriteerde premier. Meestal liet Rutte beschuldigingen vanuit de Tweede Kamer over zijn vermeende geheugenverlies en gebrekkige transparantie van zich afglijden. Dat soort aantijgingen hoort erbij als je al zo lang premier bent, zo redeneerde Rutte. Deze week stond er een andere Rutte. Een Rutte die had besloten ‘er eens flink tegenin te gaan’ nadat de oppositie opnieuw smalend had gesproken over ‘een patroon’ van vergeetachtigheid, toedekken en gebrekkige informatievoorziening bij de minister-president. Een ‘vals’ sentiment volgens Rutte, dat aan hem ‘begon te knagen’. De Kamer moet hem maar vertrouwen dat hij van ‘A tot Z heeft gehandeld naar de letter en de geest van de wet’. Als dat vertrouwen er niet is, dan ga ik iets anders doen’, zei de zichtbaar geïrriteerde premier. Hij hield een tirade over de hardvochtige bejegening van het kabinet door deze Kamer. ‘Alles begint met wantrouwen, het fundamentele gevoel dat de boel geflest wordt. Dat is de basale toon in de Kamer. Je liegt, je probeert toe te dekken, je verdraait de feiten. Die stickers worden er iedere keer op geplakt. Er is hier een verschuiving van waarden en omgangsvormen aan de gang, waar ik voor wil waarschuwen’. Er kwam geen meerderheid voor een motie van wantrouwen van de PVV. (FD)
…………………………………………………………..

De staatsecretaris wil het niet. Toch bereidt hij zich voor op het dwingen van gemeenten om meer asielzoekers op te vangen. Een uiterst redmiddel noemde staatssecretaris Eric van der Burg deze mogelijkheid. ‘Omdat ik eigenlijk vind dat we geen wet nodig moeten hebben om dit met elkaar te regelen.’ Dat was in maart. Nu ligt de optie om noodrecht af te kondigen en dwang toe te passen vandaag op tafel bij de ministerraad. Lang, nadat de Veiligheidsregio’s en de gemeente Westerwolde, dat bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel de meest schrijnende situaties ziet ontstaan, erom vroegen. Veel gemeenten zien niks in crisisnoodopvang. Ter Apel heeft het gevoel in de steek te worden gelaten. Dwang lijkt, kortom, het enige gereedschap dan Van der Burg nog in zijn kist heeft zitten wil hij iets doen aan het geschuif met asielzoekers, het constant openen en sluiten van opvangcentra en het gevoel dat Ter Apel heeft dat het in de steek wordt gelaten door de rest van het land. (Trouw)
……………………………………………………………

VS breiden militaire steun voor Oekraïne verder uit met 100 miljoen dollar. Minister Blinken zei dat hiermee het totaal van de Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne sinds de Russische invasie op 24 februari komt op 3,9 miljard dollar. De VS willen Oekraïne nu naast 18 houwitsers, 3 speciale radarsystemen en extra munitie ook geavanceerde antischeepsraketten sturen teneinde de pogingen te steunen om de Russische zeeblokkade te doorbreken. (NRC)
…………………………………………………………….

Een gedenkwaardig dag noemde Biden de formele aanmelding voor het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Niemand twijfelt nog aan de relevantie van de NAVO, het is een overwinning van ‘democratie in actie’ aldus Biden. Hij benadrukte verder het defensieve karakter van de NAVO en verspilde geen woorden aan de Turkse bezwaren tegen de Finse en Zweedse toetreding. Erdogan is tegen omdat Koerdische ‘terroristen’ in die landen onderdak zouden vinden. Erdogan is de afgelopen jaren steeds meer vervreemd geraakt van zijn NAVO-bondgenoten vanwege binnenlandse repressie, militaire avonturen en het aankopen van Russische wapens. Wat hem nu motiveert is de behoefte zich internationaal te profileren in de hoop daarmee zijn politieke achterban te herwinnen. In 2023 zijn er cruciale verkiezingen en Erdogan doet het slecht in de peilingen aldus oud-diplomaat Van Rij.
Volgens Van Rij komt er een compromis voor de NAVO-top van Madrid in juni. Hij wordt in die mening gesterkt door uitspraken van Erdogan’s buitenlandadviseur Ibrahim Karin die zei dat Turkije ‘de deur niet sluit’ naar Fins-Zweeds lidmaatschap maar eist dat er rekening wordt gehouden met zijn legitieme veiligheidsbelangen. De VS weigeren tot nu toe Erdogan de moderne F-35 gevechtsvliegtuigen te verkopen en ook de verkoop van F-16’s is nog niet bezegeld. Buitenlandminister Cavusoglu herhaalde Karin’s woorden woensdag in Washington terwijl Erdogan zelf weer harde taal sprak. (VK)
…………………………………………………………

Het kabinet verhoogt de lasten voor de ondernemer en de rijke particulier! Er komt een lastenverzwaring van 2,5 miljard euro om de extra uitgaven voor defensie en AOW te financieren. Premier Rutte noemt de maatregelen nodig vanwege ‘exceptionele’ tijden. Een verdere verhoging van de lasten op vermogen zou ‘heel goed kunnen’ zegt minister Kaag. Winsten boven de twee ton vallen straks onder het hoge tarief van de winstbelasting. Nu is 4 ton de grens. De uitgaven van defensie gaan naar 2% van het BBP. Nederland voldoet zo na vele jaren weer aan de NAVO-norm.
Dat is de kern van de zogeheten voorjaarsnota waarover de ministerraad het eens is geworden. ‘De sterkste schouders zullen meer lasten moeten dragen’, stelde Kaag. Voor particulieren is het een optelsom. Het kabinet sleutelt aan de algemene heffingskorting. Door ook inkomen uit vermogen mee te tellen betalen rijken straks 325 miljoen meer. Ook gaat een geplande verhoging van de belastingvrije voet voor vermogen niet door. Omdat spaargeld sowieso niet meer mag worden belast (overig vermogen wel) vindt het kabinet dat niet nodig. Het scheelt 300 mln. euro.
Mensen die inkomen halen uit box 2 moeten daarover nu 26,9% belasting betalen. Straks zijn er 2 tarieven: een laag tarief van 26% voor inkomens uit box 2 tot 67.000 euro, en een hoog tarief van 29,5% voor alles erboven.
Het wettelijk minimumloon gaat vanaf volgend jaar omhoog in 3 stappen naar 7,5% extra. De hoogte van de AOW gaat met het minimumloon meestijgen met dezelfde stappen. Dit was een politieke wens van de oppositie en de Kamer. Het kabinet betaalt dat door deels te snijden in andere ouderenregelingen zoals een extra belastingaftrek. Per saldo komt het neer op een nivellering binnen de categorie gepensioneerden.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het onrechtvaardig dat de rekening voor alle wensen en tegenvallers wordt doorgeschoven naar de ondernemers. Met Prinsjesdag waren de lasten voor hen ook al verhoogd. ‘Het bedrijfsleven als pinautomaat voor het kabinet’, zo voelt het! (FD)
……………………………………………………………..