Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 17 juni t/m zo 23 juni 2024

23 juni 2024, 20:03
Niet helpen...
Ontwikkelingssamenwerking wordt weer ontwikkelingshulp. Van alle naamswijzigingen die het aanstaande kabinet-Schoof wil doorvoeren is deze toch wel de vreemdste. Want waarom zou je iets ‘hulp’ noemen vlak voordat je er hard op gaat bezuinigen? ‘We gaan niet meer helpen’ klinkt veel naargeestiger dan ‘we gaan niet meer samenwerken’. Of onderschat ik nu het cynisme van het nieuwe kabinet en vindt beoogd minister Reinette Klever – bekend van haar diepte-interviews met Zwarte Piet – het juist wel een lekker idee om hulp te schrapen?
Samenwerking suggereert dat beide partijen profiteren. Dus wij ook. Dat zou het Nederlanders-weer- op- één kabinet toch moeten aanspreken. Als we samen met ‘zandbaklanden’ zonneparken en waterstoffabrieken bouwen, krijgen Nederlanders goedkope energie. De ‘tsunami van gelukzoekers’ rem je af door de economische omstandigheden in Afrikaanse landen te verbeteren. Investeer in de productiecapaciteit van ‘kopvodden’-landen en we kunnen blijven consumeren, ook als straks half Nederland stopt met werken en van het pensioen wil genieten. Minder hulp, meer eigenbelang, hoe PVV wil je het hebben? (Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………………….
 
Israëlische leger verrast zelfs de eigen regering met ‘tactische gevechtspauzes.
Het leger kondigde de pauzes aan voor een klein deel van de Gazastrook. De pauzes moeten vrachtwagens met hulpgoederen in staat stellen veilig van de grensovergang Kerem Shalom in het zuiden naar noordelijker gelegen delen van Gaza te rijden.
De mededeling van het leger leidde in Israël meteen tot grote verwarring. Ook Netanyahu vroeg het leger om opheldering. De militairen haastten zich vervolgens te verklaren dat de pauze maar heel plaatselijk zou zijn en dat in de rest van Gaza gewoon zou worden doorgevochten.
‘Dit betekent geen einde aan de gevechten in Gaza’, verzekerde legerwoordvoerder Hagari. De aankondiging komt in een uiterst gevoelige periode. Het vredesplanoverleg zit muurvast onder meer vanwege verschillende ideeën over hoelang een staakt-het-vuren moet gaan duren. De aangekondigde pauze loopt op geen enkele manier vooruit op zo’n staakt-het-vuren benadrukt het leger.
De pauze geldt alleen voor een stuk weg van 12 kilometer tussen de zuidelijke grensovergang Kerem Shalom en de Salah al-Dinweg, een cruciale verkeersader die het zuiden van Gaza verbindt met het midden- en noorden. Van 8 uur ‘s morgens tot 7 uur ‘s avonds zal er niet worden gevochten. De maatregel geldt tot nader order, aldus het leger. (VK)
………………………………………………………
 
Oostenrijk gaat toch voor de Europese natuurherstelwet stemmen.
Dat heeft de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewesler gezegd. De steun van Oostenrijk maakte het waarschijnlijker dat de wet, die in februari al door het Europese Parlement kwam ook door de lidstaten wordt goedgekeurd. Maandag werd de wet aangenomen.
De wet verplicht lidstaten maatregelen te nemen die ertoe leiden dat in 2030 op 20% van de Europese land- en zeegebieden natuurherstelmaatregelen genomen worden. Vooral het idee dat dat ook verdere vermindering van stikstofuitstoot betekent zorgt in de lidstaten voor verdeeldheid over de voorstellen. Medio mei ondertekenden 11 van de 27 lidstaten een oproep van Ierland om op 17 juni in te stemmen met de nieuwe wet. Onder de ondertekenaars Duitsland, Frankrijk, Spanje en Slovenië. 
Een deel van de overige 16 lidstaten heeft gezegd zich te willen onthouden van stemming, een ander deel is tegen. Nederland hoort bij die laatste groep na een aangenomen motie van BBB en NSC. Het kabinet was eerder van plan met de wet in te stemmen. Uit onderzoek bleek dat de verplichtingen in de wet weliswaar zorgen voor hoge kosten – voor Nederland rond 76 miljard euro tot 2050 – maar de opbrengsten zoude groter zijn: meer dan 129 miljard euro. (NRC) 
……………………………………………………..
 
Startende huizenkoper komt ruim een ton tekort.
Het is voor starters nog steeds niet makkelijk om een betaalbare en geschikte woning te vinden. In vrijwel elk deel van Nederland is het voor een koopstarter met een modaal salaris onmogelijk om een doorsneewoning te financieren zonder eigen geld. Gemiddeld komt een koopstarter €123.000,00 te kort berekende de Rabobank. Slechts in enkele gemeenten, waaronder de krimpregio Parkstad Limburg, is het mogelijk om een doorsneewoning te kopen met een modaal inkomen. In grote delen van de Randstad en in de regio rondom Eindhoven komt een koopstarter al snel 200.000,00 te kort. De gemiddelde huizenprijs is na een korte dip, ingezet door een stijging van de hypotheekrente, alweer terug op recordhoogte. Dat ligt mede aan de bovengemiddelde groei van inkomens. Een doorsneehuis was in april 34.000,00 duurder dan 12 maanden eerder.
In Nederland heeft een koopstarter al snel 2 modale inkomens nodig om een doorsneehuis te kopen zonder eigen geld. Dat geldt bijvoorbeeld voor voormalige groeikernen Almere en Huizen. Rond Amsterdam moet een koopstarter al ruim €100.000,00 verdienen. (FD)
………………………………………………………
 
Griekse kustwacht maakt zich schuldig aan illegale pushbacks.
De kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan 40 vluchtelingen en andere migranten concludeert de BBC op basis van getuigenissen. De kustwacht zou zelfs 9 mensen opzettelijk overboord hebben gegooid.
Anderen zouden zijn verdronken nadat ze op half lekke rubberbootjes waren gezet buiten de Griekse territoriale wateren. Het verdrijven van migranten van grond- of zeegebied zonder hen de kans te geven asiel aan te vragen staat bekend als push-back en is illegaal.
De kustwacht verwerpt alle beschuldigingen inclusief de videobeelden van de BBC.
Een voormalige hoge functionaris van de kustwacht zei wel na een interview, toen hij niet doorhad dat zijn microfoon nog aanstond dat het ‘duidelijk illegaal’ en ‘een internationale misdaad’ was wat hij zag op de beelden. De incidenten vonden plaats tussen mei 2020 en 2023. De mensen werden onderschept door de Griekse autoriteiten terwijl ze nog op zee waren, of nadat ze waren aangekomen op een van de eilanden. De handelswijze is duidelijk in strijd met de Griekse en Europese wetten, die voorschrijven dat iedereen het recht heeft asiel aan te vragen. (VK)
………………………………………….
 
Kiev herovert terrein in Donbas.
De hervatting van Amerikaanse munitieleveranties begint te lonen voor Oekraïne. De frontlinie lijkt langzaam te stabiliseren.
Oekraïne heeft voor het eerst sinds lange tijd de herovering gemeld van door Russen bezet terrein in de Donbasregio. Russische troepen hebben zich teruggetrokken uit een deel van een grotendeels verwoest bosgebied ten zuiden van het bezette stadje Kreminna in de regio Loehansk. Deze regio is vrijwel geheel in handen van Rusland.
Volgens de Azov-brigade rukte men 1 kilometer diep en 2 kilometer langs het front op. De commandant van de brigade wil niet verder uitweiden over het verloop van de gevechten langs dit deel van de ruim 1.000 kilometer lange frotlijn. ‘Succes houdt van stilte’, aldus de Azov-brigade.
Hoewel Russische troepen zuidelijker in de Donbas, vooral ten westen van het plaatsje Avdiivka nog altijd stap voor stap terrein winnen, lijkt Oekraïne de frontlinies langzaam te stabiliseren. Dat lijkt een rechtstreeks gevolg van de hervatting van de Amerikaanse wapenleveranties van eind april. De Oekraiense onderminister van Defensie Havryljoek zei dat veel van de munitie nog onderweg is maar dat het verschil al wel merkbaar is op het slagveld.
Zo is de Russische opmars ten noorden van de stad Charkov tot stilstand gebracht. Ook bij Vovtsjansk wordt zwaar gevochten. Een Russische soldaat zegt dat slechts 12 van de 100 mannen in zijn eenheid daar overleefden. ‘We worden beschoten door machinegeweren en drones. Een complete vleesmolen is het en de generaals in Moskou geven geen moer om ons’. Veel van de nieuwe soldaten zijn niet langer dan 5 dagen getraind. ‘Ze werden ’s ochtends op weg gestuurd voor een aanval – en kwamen niet eens voorbij 2 huizen’, zegt de Russische soldaat Anton Andrejev. (NRC)
……………………………………………………..
 
Verkoop vakantiehuizen loopt terug bij hoge prijzen.
In 2023 daalde de verkoop van vakantiehuizen flink vergeleken met een jaar eerder. Toch nam de gemiddelde verkoopprijs licht toe tot €228.000,00. Dat is mede het gevolg van een hoger aandeel duurdere huizen. Een op de tien verkochte vakantiehuizen ging afgelopen jaar voor dan €500.000 van de hand, aldus de NVM.
In 2023 werd het laagste aantal vakantiehuizen verkocht in 7 jaar na de verhoging van de overdrachtsbelasting aan het begin van dat jaar van 8% naar 10,4%. Veel vakantiehuizen werden in 2022 nog snel aangekocht tegen het gunstiger belastingtarief. Ondanks de lagere vraag blijken vakantiehuizen redelijk waardevast. Zeker vergeleken met de markt voor woonhuizen, waar de prijzen in 2023 tijdelijk daalden. De gemiddelde prijs steeg met 5% tot €228.000 in 2023 en dat is het hoogste niveau ooit.
Er is een verschuiving zichtbaar naar duurdere vakantiehuizen waarvan de verkoop aardig overeind bleef. Meer dan de helft van de vakantiehuizen ging weg tegen €200.000 of hoger. In het lagere segment, met prijzen tot €100.000 viel de verkoop terug. (FD)
…………………………………………………
 
Rutte zo goed als zeker NAVO-baas.
Nadat Hongarije zijn bezwaren liet vallen na een gesprek maandag tussen Rutte en Orbán deed Slowakije dat ook. Roemenië zal spoedig volgen verwachten insiders waarmee de benodigde consensus is bereikt.
Stoltenberg, die in september vertrekt, zei dat het ‘duidelijk is dat we heel dicht bij een ontknoping zijn, dat is goed nieuws’. Na een gesprek tussen Rutte en Orban maakte die laatste bekend dat hij zijn bezwaren heeft ingetrokken. Eerder had ook de Slowaakse president Pellegrini al laten weten te kunnen instemmen met de voordracht van Rutte. Dat liet de laatste twijfelaar, de Roemeense president en tegenkandidaat Klaus Iohannis, weinig andere keus dan ook eieren voor zijn geld te kiezen en Rutte te steunen.
(VK)
…………………………………………………
 
BBB en NSC sluiten zich aan bij de EVP-fractie.
Na een akkoord van het CDA stemde de fractie van de Europese Volkspartij in met de toetreding van BBB en NSC.
Daarmee komen de twee nieuwe Nederlandse partijen nu in de grootste Europese groep in het Europarlement terecht. BBB kreeg bij de afgelopen Europese verkiezingen twee zetels, NSC één. Door zich aan te sluiten bij een Europese fractie vergroten de partijen hun invloed en maken ze ook aanspraak op meer spreektijd en ondersteuning en betere functies. Naast de twee nieuwe Nederlandse partijen, breidt de EVP ook uit met de nieuwe Hongaarse oppositiepartij Tisza en een Duitse, Sloveense en Deense partij. Daarmee groeit de EVP-fractie naar 190 zetels van het totaal van 720 zetels en is ze met enige afstand de grootste. Dat laatste is niet onbelangrijk. Het betekent dat dat de christendemocraten hun invloed verder kunnen vergroten en in het Europarlement nog belangrijker zijn geworden voor het bereiken van meerderheden. Maandag bleek tijdens een topontmoeting van regeringsleiders bovendien dat de EVP met de gunstige verkiezingsuitslag in de hand aanspraak wil maken op een groter aandeel in de verdeling van de Europese topbanen. (NRC)
…………………………………………………….
 
Kosten begraven lopen op, vooral in de Randstad. 
De kosten voor een graf zijn vorig jaar flink opgelopen. De gemiddelde prijs steeg met 13%, volgen verzekeraar Monuta. Vooral de Randstad zit ver boven het gemiddelde. Opvallend is dat daar een crematie, waarvoor inmiddels ruim twee derde van de Nederlanders kiest, juist goedkoper is dan elders in het land.
Het beheer van begraafplaatsen ligt veelal bij gemeenten, stichtingen en kerkgenootschappen. Een graf kost nu gemiddeld €3628. Gemeentelijke begraafplaatsen zijn veelal duurder, maar vorig jaar maakten de overige begraafplaatsen een inhaalslag.
In de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn de grafkosten het hoogst. Maar voor een crematie betalen nabestaanden er juist minder dan elders. Groningen hoort bij de provincies met de laagste kosten voor begraven en cremeren. Maar dat geldt niet voor de gemeente Groningen, waar de duurste begraafplaats van Nederland te vinden is, Esserveld. Een graf kost daar volgens Monuta €8895. Op de gemeentelijke begraafplaats in het Twentse Losser is dat slechts €861 voor 20 jaar. (FD)
…………………………………………………..
 
Inspectie Justitie en Veiligheid: Medewerkers en asielzoekers Ter Apel lopen risico.
Medewerkers en asielzoekers lopen in Ter Apel een ‘onacceptabel’ risico om slachtoffer te worden van geweld concludeert Justitie en Veiligheid. 
Momenteel zijn medewerkers van het COA en beveiligers verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het aanmeldcentrum, maar zij zijn hier volgens de inspectie niet voldoend voor bevoegd of getraind.
De inspectie roept daarom demissionair minister Yesilgöz en staatssecretaris Van der Burg op om meer politie en bevoegde medewerkers in te zetten. Op die manier moet de situatie beheersbaarder worden. Daarna kan worden gewerkt aan randvoorwaarden voor de veiligheid voor de langere termijn. Om dit voor elkaar te krijgen moeten volgens de inspectie alle organisaties uit de asielketen en de gemeente samenwerken.  Op 17 april van dit jaar bracht de inspectie een bezoek aan het aanmeldcentrum en daarbij constateerde zij dat de veiligheidssituatie sinds het .laatste bezoek op 5 december vorig jaar is verslechterd. (VK)
…………………………………………………………….. 
 
Appèl Mbappé past in de Franse traditie
Als aanvoerder van ‘Les Bleus” roept Kylian Mbappé jongeren op om bij de parlementsverkiezingen tegen de extremen te stemmen. De topvoetballer treedt hiermee in de voetsporen van zijn voorganger Marcel Desailly.
In navolging van zijn collega-aanvaller Marcus Turam had de aanwinst van Real Madrid zondag op een persconferentie jongeren opgeroepen om binnenkort bij de parlementsverkiezingen ‘tegen de extremen’ te stemmen. Waar Mbappé geen namen van partijen noemde, keerden 388 andere Franse sporters zich expliciet tegen de radicaal-rechtse partijen Rassemblent National (RN) en Reconquête. In Frankrijk is het tamelijk gebruikelijk dat sporters hun politieke opvattingen kenbaar maken.
‘Extreemrechts manipuleert onze angsten om ons te verdelen’, schreven onder anderen de oud-tennissers Yannick Noah, Jo-Wilfried Tsonga en Marion Bartoli in een petitie. In Frankrijk wordt de term ‘extreemrechts’, anders dan in Nederland, ook gebruikt voor partijen die niet expliciet tot geweld oproepen.
Partijvoorzitter Bardella van RN vindt het lichtelijk beschamend dat ‘multimiljonairs lessen geven aan mensen die niet rond kunnen komen, die zich niet langer veilig voelen, die niet de kans hebben om te leven in buurten die door bewakers beschermd worden’.
Mbappé staat bekend als iemand die sociaal en politiek betrokken is en 30% van zijn inkomen beschikbaar stelt aan goede doelen. In Bondy, de banlieue op 12 kilometer ten noordoosten van Parijs waar hij opgroeide, kennen jongeren hem als degene die hun sportcomplex opknapte en een concert van een populaire rapper organiseerde.
Het Franse elftal sprak zich al vaker uit tegen radicaal-rechts. Toen Jean-Marie Le Pen zich begin deze eeuw racistisch uitliet nam toenmalig aanvoerder Marcel Desailly daar krachtig afstand van. Net als Mbappé, kind van een Kameroense vader en een Algerijnse moeder, had Desailly een migratieachtergrond: hij werd geboren in de Ghanese hoofdstad Accra. (NRC)
………………………………………………………..
 
Stem met de portemonnee.
Wij moeten het doen dit jaar. U en ik en alle andere consumenten bepalen of de economie weer gaat groeien. Bijzonder, want normaal begint herstel bij de export. Nu moet het van de consumptie komen, denken CPB en DNB.
Dat kan ook prima. Stijgende lonen, lastenverlichting, extreem lage werkloosheid: alle ingrediënten voor een consumptiefeestje zijn aanwezig. Maar toch: het consumentenvertrouwen is laag en de koopbereidheid daalt. Hebben we misschien alles al? Kan de planeet meer consumptie niet aan? Bent u stiekem aan het consuminderen geslagen? Maak dan van consumptie een proteststem!
Koop zonnepanelen, ook al wil de nieuwe coalitie salderen. En een warmtepomp, ook als die niet meer verplicht is. Ga je te buiten in de boekwinkel ondanks de hogere btw. En snif veel (dure) cultuur op. De Keti Koti conference speelt in Hengelo. Er is klimaaattheater over de overstromingen in Limburg. Bezoek in Dordrecht de expositie over Indische migranten. En in Groningen die over Jacob Israël de Haan die een eeuw geleden al streefde naar vrede tussen Joden en Arabieren. Het is tijd om te stemmen met de portemonnee!(Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………………….
 
Nederland hofleverancier secretarissen-generaal NAVO, Rutte wordt al de vierde.
Met Rutte staat vanaf oktober voor de vierde keer in de geschiedenis een Nederlander aan het hoofd van de NAVO. Geen enkel ander land leverde zo vaak de secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap.
Sinds de oprichting van de NAVO verdelen Europa en de VS de belangrijkste posities. De militaire opperbevelhebber is steevast een Amerikaan, de secretaris-generaal komt uit Europa. De afgelopen maanden hoopten enkele landen dat die laatste functie voor het eerst door een Oost-Europeaan vervuld zou worden, maar dat gaat dus niet gebeuren. Tot dusver was Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk hofleverancier voor de functie van secretaris-generaal. Beide landen leverden 3 keer een NAVO-chef. Rutte wordt na Dirk Stikker, Joseph Luns en Jaap de Hoop-Scheffer de vierde Nederlander. België leverde er twee.
Qua leeftijd past Rutte naadloos in het rijtje van eerdere secretarissen-generaal. Als hij in oktober het stokje van Jens Stoltenberg overneemt, is Rutte 57 jaar en 229 dagen, iets meer dan een jaar jonger dan zijn voorgangers bij hun aantreden gemiddeld waren. Sinds eind jaren tachtig zijn er louter vijftigers aangesteld als NAVO-chef. Als Rutte de langstzittend NAVO-chef wil worden moet hij tot eind juni 2037 aanblijven. Pas dan verbreekt hij het record van Joseph Luns die in de jaren zeventig en tachtig het bondgenootschap leidde. De huidige NAVO-chef Stoltenberg, die bij zijn aftreden de functie exact 10 jaar heeft vervuld, vervulde het ambt het op een-na-langst. (VK)
……………………………………………………
 
Hanoi laveert tussen grootmachten.
Vietnam ontving donderdag Poetin. Is dat een diplomatiek waagstuk of een gebaar van autonomie?
Na zijn geruchtmakende en voor het Westen verontrustende bezoek aan Noord-Korea kwam Poetin op uitnodiging van partijvoorzitter Nguyen Phu Trong donderdagochtend aan in de communistische eenpartijstaat Vietnam.
De uitnodiging kwam als een onaangename verrassing voor de VS. Het leverde Vietnam al en reprimande op. ‘Geen enkele natie moet Poetin een platform geven voor zijn oorlogszucht of op andere wijze zijn wreedheden normaliseren’, zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Hanoi. Vietnam-watchers buitelen over elkaar heen om de situatie te duiden. Wat bezielt Vietnam om Poetin uit te nodigen, net nu Vietnam de banden met het Westen probeert aan te halen?
Vietnam voert sinds 1984 een tweesporenbeleid: aan de ene kant vasthouden aan communistische idealen en aan de andere kant economische groei creëren door ondernemers aan te sporen om bedrijven op te zetten. Buurland China is sindsdien een belangrijke handelspartner van Vietnam maar ook de banden met het Westen zijn verstevigd.
Vooral de laatste jaren is de relatie met het Westen geïntensiveerd. Veel Westerse fabrieken en bedrijven zoeken in Vietnam alternatieve goedkope productie- en handelsmogelijkheden en nu haalt men zich de onvrede van het Westen op de hals.
Toch past de uitnodiging naadloos in de vermaarde ‘bamboestrategie”, ofwel geopolitieke balanceerkunst. Voor Vietnam betekent dat: zo autonoom mogelijk laveren tussen de 3 grootmachten China, Rusland en de VS. Zo nodigde Trong vorig jaar zowel Biden als Xi Jinping uit om te benadrukken dat hij geen keuze maakt tussen beide grootmachten.
Wat betreft het Russische bezoek: hier spelen historische sentimenten mee. De warme gevoelens zijn geworteld in de steun van de toenmalige Sovjet-Unie aan het communistische Noord-Vietnam in haar strijd tegen de Amerikanen tijdens de koude oorlog. En anders dan China vormt Rusland geen directe bedreiging, sterker: de relatie met Rusland speelt een rol in de afschrikking van China dat Vietnam dwarszit.
Riskeert Vietnam dan een verstoorde relatie met de VS? De meeste kenners denken van niet want Vietnam is voor het Westen een te waardevolle pion op het wereldtoneel. (NRC)