Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 22 juli t/m zo 28 juli 2024
Windows zit op één derde van Nederlandse apparaten.
Apparaten die werken met het besturingssysteem Windows, ondervonden vorige week grote problemen door een foutieve beveiligingsupdate.
In Nederland draait een op de 3 pc’s, laptops, mobieltjes en tablets op deze software van Microsoft, zo blijkt uit cijfers van Statcounter. Wereldwijd geldt dit voor 26% van alle apparatuur. Android, dat op de meeste mobieltjes zit, is veruit de grootste met 45% marktaandeel. Windows komt op de tweede plek met 26%. Bijna driekwart van de pc’s en laptops draait daarop. In Nederland ligt het totale marktaandeel van Windows vrij hoog, op 34%.
Windows bestaat sinds de jaren tachtig. De laatste versie, Windows 11, werd in oktober 2021 gelanceerd. Inmiddels is bijna 31% van de wereldwijde Windows-gebruikers daarop overgestapt. Bijna twee derde gebruikt nog de vorige versie, Windows 10. Nederlandse Windows-gebruikers zijn iets sneller met de update naar het nieuwste besturingssysteem. Deze maand had ruim een derde Windows 11 geïnstalleerd. Ruim 3% gebruikt nog oudere versies dan Windows 10, zoals Windows 7 en 8. (FD)
……………………………………………………….
Joe Biden trekt zich terug (!)
In ‘het belang van mijn partij en het land’ heeft de 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden zich teruggetrokken uit de verkiezingen, waarna hij zijn volledige steun uitsprak voor vicepresident Kamala Harris. Daarmee lijkt zij veruit de grootste kanshebber op de democratische nominatie, al dringen sommige partijgenoten aan op een ‘open’ conventie om de kandidaat te vinden die Trump kan verslaan.
Tijdens de Democratische Conventie in augustus zullen de Democratische gedelegeerden een nieuwe kandidaat kiezen. De meesten van hen zijn ‘gebonden’ aan Joe Biden na diens winst bij de voorverkiezingen. Vermoedelijk zullen ook zij een kandidatuur van Harris steunen, nu de president zijn expliciete wens heeft uitgesproken. De kandidatuur van Harris heeft meer voordelen. Mogelijk kan zij sneller beschikken over vele miljoenen aan financiering die de ‘Biden-Harris-campagne’ afgelopen maanden verzamelde. Zij was daar immers al onderdeel van.
Bidens beslissing is historisch. Nooit eerder legde een Amerikaanse presidentskandidaat zo dicht op de verkiezingen zijn kandidatuur neer. Toch komt het besluit niet onverwacht. Hij staat al langere tijd onder druk om zich terug te trekken. De doodsteek was zijn desastreuze tv-debat met Trump, eind juni, waarin hij warrig, zwak en soms ronduit onnavolgbaar overkwam. Zijn hoge leeftijd ging zijn presidentschap steeds meer overschaduwen. Biden behaalde grote politieke successen – een dalende inflatie, een omvangrijk klimaatprogramma, een herstellende economie, kwijtschelding van studieleningen – en toch bleven zijn (potentiële) kiezers een oude incapabele man zien. (VK)
………………………………………………………
Beschietingen over en weer tussen Houthi’s en Israël.
De Houthi-rebellen in Jemen zeggen solidair te zijn met Palestijnen. Na een reeks aanvallen voerde Israël een vergeldingsaanval uit.
Israëlische strijdkrachten en de deels door Iran gefinancierde Houthi-rebellen in Jemen vallen elkaar over en weer aan. Bij een Israëlische vergeldingsaanval op de haven van Hodeida zijn tenminste 6 doden gevallen en 80 personen gewond geraakt. Het bombardement was een reactie op een drone-aanval op de Israëlische stad Tel Aviv. Daarbij kwam een man om het leven. De Houthi’s hebben deze actie opgeëist.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas hebben de Houthi’s met onder andere raketten en drones veelvuldig aanvallen uitgevoerd, onder meer op Israël, maar ook op commerciële en militaire schepen in de Rode Zee. De Houthi-rebellen in Jemen hebben zich solidair verklaard met Hamas en de Palestijnen in de oorlog tegen Israël.
De Israëlische aanvallen waren gericht op militaire doelen in de stad Hadeida, die in handen is van de Houthi’s. Er zou ook een olieraffinaderij zijn geraakt. Hierna hebben de Houthi’s op hun beurt vergeldingsacties in het vooruitzicht gesteld. (NRC)
………………………………………………..
Prijs koopwoning in juni met 9,7% gestegen.
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in juni met gemiddeld 9,7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder melden het CBS en het Kadaster.
Aanhoudende krapte, hogere lonen en gestabiliseerde rente leidden tot de grootste stijging in bijna twee jaar. Ten opzichte van een maand eerder bedraagt de stijging 1,3%.
De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 zitten de huizenprijzen weer in de lift. De prijzen lagen in juli 2024 gemiddeld 3,2% hoger dan bij de piek in juli 2022.
Het aantal woningtransacties daalde in juni met 12% naar 14,662. In het eerste halfjaar van 2024 zijn 92.383 woningen verkocht; bijna 9% meer dan een jaar eerder. (FD)
……………………………………………………
Nooit eerder trok zittende president zich zo kort voor verkiezingen terug.
Biden is de eerste zittende president in de VS sinds 1968 die zich niet herkiesbaar stelt voor een tweede termijn. Destijds trok Lyndon B. Johnson zich terug als kandidaat om zich volledig te kunnen richten op beëindiging van de Vietnamoorlog. Er zijn in de Amerikaanse geschiedenis 4 presidenten geweest die tijdens hun eerste officiële termijn besloten af te zien van een tweede. Calvin Coolidge was in 1928 de eerste, Harry S. Truman in 1952 de tweede.
Deze presidenten hadden, net als Johnson, voorafgaand aan hun 1e termijn al tijdelijk een overleden voorganger vervangen. Bij Biden is dat niet het geval. Nooit eerder trok een zittende president zich zo kort voor de verkiezingen terug als kandidaat. Tussen Bidens bekendmaking en de stembusgang van 5 november zitten 107 dagen. Dat is bijna 4 maanden minder dan de nummer 2 in dit lijstje, Johnson.
Presidenten in de VS mogen tegenwoordig maximaal 2 termijnen dienen. Die beperking werd toegevoegd na het presidentschap van Roosevelt, die tussen 1933 en 1945 maar liefst 4 keer de verkiezingen won. Zijn laatste termijn maakte hij niet vol. Hij overleed in april 1945.
Sinds de 2e wereldoorlog werden 6 van de 10 presidenten die zich herkiesbaar stelden ook daadwerkelijk herkozen. Hoewel Trump in 2020 niet werd herkozen, maakt hij nog wel kans op een 2e termijn. De enige president die het ambt met een onderbreking vervulde was Grover Cleveland, eind 19e eeuw. (VK)
…………………………………………………
Boze EU-buitenlandchef Borrell ‘straft’ Orban.
Europese ministers van Defensie en Economische Zaken vergaderen eind augustus niet in Boedapest maar in Brussel.
Borrell nam de maatregel omdat Hongarije zich niet aan de verplichting heeft gehouden het gezamenlijke Europese buitenlandbeleid loyaal uit te voeren. Die verplichting is vastgelegd in de Europese Verdragen en die zijn er ‘niet voor de versiering’ aldus Borrell.
Hongarije is tijdelijk voorzitter van de EU en organiseert traditiegetrouw een informeel vergadering van de Raad Buitenlandse Zaken. Dit zou in Boedapest zijn. De verandering van locatie is uiteraard een in hoge mate symbolische, maar ook ongebruikelijke zet. Hongarije kan in Brussel gewoon aan de vergadering deelnemen. Orban doorkruiste met zijn reizen naar Moskou en Beijing de gezamenlijke EU-aanpak van Rusland en wekte ten onrechte de indruk dat hij namens de EU op pad was. Bovendien omschreef hij in een verslag het Amerikaanse en daarmee ook het Europese beleid in Oekraïne als pro-oorlog. (NRC)
………………………………………………..
Het vertrouwen van de consumenten opnieuw een fractie lager.
In juli is voor de derde maand op rij het vertrouwen van consumenten gedaald, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam in juli uit op -24 en ligt daarmee onder het gemiddelde van -10 van het afgelopen jaar. Het cijfer ligt ook net iets lager dan de -23 in juni. De daling is met name toe te schrijven aan het verslechterde oordeel over het economisch klimaat.
Als alle consumenten positief zijn, is het saldo100. Als alle consumenten negatief zijn is het saldo -100. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 met 36 de hoogste stand ooit en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit met -59. De koopbereidheid kwam net als in juni uit op -14. Het oordeel over de financiële situatie in het afgelopen jaar was vrijwel even negatief, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komend 12 maanden wat verslechterde. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger dan in juni. (FD)
……………………………………………….
Kamala Harris maakt een vliegende start: nu al genoeg steun voor kandidatuur.
Een meerderheid van Democratische gedelegeerden heeft zich al geschaard achter de kandidatuur van Harris voor het presidentschap. De partij van Biden is nu die van haar.
Kamala Harris verspilt geen seconde. Vanaf het moment dat Biden het land op zijn kop zet door zich terug te trekken klimt zij in de telefoon en belt elke Democraat die in Washington D.C iets in de melk te brokkelen heeft. Ze spreekt er die dag meer dan honderd. De Amerikaanse vicepresident heeft een buitenkans gekregen. En die zal ze grijpen ook.
Harris levert een ware tour de force en het resultaat liegt er niet om. Maandag had ze al de steun verworven van de meeste Democratische gedelegeerden. Ook potentiële concurrenten stapten opzij. De gouverneurs Newsom, Shapiro, Whitmer, Beshear, Moore – een voor een verklaren zij zich lid van team-Harris. In krap anderhalve dag heeft zij de partij van Biden omgetoverd tot die van haar. Het is een zegetocht, door een politicus wier vernuft lang werd betwist. En een onverwacht vertoon van eensgezindheid en vertrouwen door een partij die leek te worden verscheurd door paniek.
Deze vliegende start was niet mogelijk geweest zonder Biden. Hij begeleidt de wisseling van de wacht op afstand. ‘Omarm haar’, zei Biden maandag tegen zijn campagnemedewerkers. ‘Zij is een topper.’ Harris maakte ook bekend dat zij, sinds Bidens besluit, al 81 miljoen dollar aan donaties heeft ontvangen. Het is een absoluut record. (VK)
………………………………………………..
Al 10 jaar is uiterst rechts aan een opmars bezig.
Eén op de vijf Europeanen stemde bij de meest recente landelijke verkiezingen op een radicaal- of extreemrechtse partij, blijkt uit een data-analyse van het NRC. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden.
Een eenduidige verklaring voor de populariteit van deze partijen is er volgens politicologen niet. Sociologen leggen de verklaring bij globalisering, politicologen kijken naar institutionele dynamieken en economen kijken naar factoren als het achterblijven van lonen bij inflatie. Hoogleraar politieke sociologie Carlo Ruzza van de Universteit van Trento denkt dat de crises van de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de groei. ‘Het coronavirus voedde voor sommigen het idee dat een politieke elite de vrijheid van burgers wilde beperken, daar kwamen vervolgens de oorlog in Oekraïne en forse inflatie bovenop.’
De EU is opgericht met de belofte van veiligheid en welvaart. Nu wordt de veiligheid bedreigd door de oorlog in Oekraïne en de welvaart staat onder druk door de inflatie.
Radicaal-rechtse partijen weten goed op onvrede over deze sentimenten in te spelen, óók via het thema migratie. Politicoloog Rooduijn ziet ook een verklaring in het mildere en meer democratische imago dat de rechts-radicale partijen zich hebben aangemeten. ‘Ze zijn afgestapt van openlijk antisemitisme en racisme en zich meer gaan richten op uitsluiting van migranten en moslims. In de kern is de ideologie niet veranderd maar de manier van presenteren wel.’ (NRC)
………………………………………………………..
Kamp Trump wil NAVO-norm opkrikken naar 3% van het bbp.
Dat idee is geopperd tijdens de republikeinse conventie in Milwaukee. Het idee voor de hogere norm lijkt een waarschuwingssignaal dat de spanningen tussen de VS en andere NAVO-bondgenoten kunnen oplopen mocht Trump opnieuw worden verkozen tot president. Tijdens zijn vorige termijn klaagde Trump al dat zijn bondgenoten niet genoeg uitgeven aan defensie. Hoewel Trump dit kan eisen moeten wel alle bondgenoten er mee instemmen. Het komt neer op een verhoging van miljarden dollars.
Sinds de oorlog in 2022 begon hebben veel lidstaten hun uitgaven al verhoogd, maar de meeste bondgenoten, waaronder Nederland, hebben nog maar net de huidige doelstelling van 2% gehaald. Alleen Griekenland, Polen en de VS zelf geven op het moment meer dan 3% van hun bbp uit aan defensie. Ook de Baltische staten zijn voornemens om dat hogere streefpercentage te halen.
De nieuwe norm zou vooral een onderhandelingstactiek van Trump zijn om het momentum te behouden. Tijdens een NAVO-top in 2018 stelde hij al eens voor om de norm te verhogen naar 4%, een doel dat de VS zelf niet halen. (FD)
………………………………………………………..
Maandag 22 juli warmste dag ooit, wereldwijd(!)
Maandag 22 juli 2024 geldt u als de warmste dag ooit gemeten. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur 17,15 graden, bleek woensdag uit de metingen. Van de Europese klimaatdienst Copernicus. Dat is een aanscherping van het record van zondag 21 juli 2024 toen gemiddeld 17,09 graden werd gemeten. In juli vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur voor het eerst sinds het begin van de metingen uit boven de 17 graden. Binnen Europa is het vooral warm in Turkije en de Balkan. Bij de gemiddelde temperatuur is het zuidelijk halfrond ook meegerekend. Copernicus meldde onlangs dat in juni een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden is gemeten. Niet eerder was het in die maand zo warm. Het was de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord(!) (VK)
……………………………………………………………`
Trump moet opnieuw beginnen.
Met een nieuwe tegenstander en nog ruim 100 dagen te gaan, moet Trump al zijn Biden-spotjes vervangen.
Trump heeft de bonnetjes bewaard en hij wil zijn geld terug. Zijn Republikeinse Partij is ‘gedwongen tijd en geld te spenderen’ aan haar campagne tegen Biden en ‘nu moeten we helemaal opnieuw beginnen’, schreef hij op sociale media. ‘Zouden we niet vergoed moeten worden voor fraude? De terugtrekking van Biden en de rappe benoeming van Kamala Harris als nieuwe Democratische presidentskandidaat heeft beide campagnes, en de miljarden dollars die ermee gepaard gaan, opgeschud.
De energie, het enthousiasme en nieuwe donaties zitten, in ieder geval voorlopig, aan de Democratische kant. Trump is midden in zijn ereronde na de aanslag op zijn leven in het defensief gedrukt.
De spotjes met Biden die struikelt op de vliegtuigtrap en van zijn fiets valt, kunnen de prullenbak in. Waardeloos zijn de insinuaties over de misdaden van zoon Hunter Biden. En is J.D. Vance wel de beste keuze in de strijd tegen Harris en haar nog onbekende running mate? Bidens aftocht is ‘precies waar het Trump-team bang voor was’, schreef journalist Tim Alberta van The Atlantic. Alberta bracht maanden embedded door bij het campagneteam van Trump en leerde van de leiders dat ze Biden op geen enkele manier vreesden. Zij gingen er al vóór het dramatische debat en de moordaanslag op Trump van uit dat Biden te zwak was om te worden herkozen.
Trump (78) mocht dan een veroordeelde crimineel zijn luidde de redenering, het was eenvoudig aan kiezers over te brengen dat juist de oudere Biden (81) ongeschikt is om langer president te blijven. Het campagneteam geloofde dat het te laat was en Biden te koppig om in deze fase van de race nog op te geven. Nu zijn de rollen plots omgedraaid en is Trump degene wiens ego krampachtig vasthoudt aan zijn positie. Hij heeft niet langer een bejaarde tegenover zich, maar een twintig jaar jongere ex-officier van justitie. (NRC)
……………………………………………………….
Medaillevoorspeller zet Nederland in top 5 goud.
Nederlandse sporters gaan met 16 gouden plakken naar huis voorspelt onderzoeksbureau Gracenote-Nielsen. Daarmee stat het op de vijfde plek van de gouden medaillespiegel van de Olympische Spelen in Parijs. Nederland is qua inwonertal het kleinste land in de top 10 van landen met grootste medaillekansen in Parijs. Het is de verwachting dat het in totaal 34 olympische plakken binnenhaalt, twee minder dan in Tokio in 2021.
Zestien gouden medailles zou een record zijn voor Nederland. Het overtreft dan Sydney in 2000, toen zwemmen, wielrennen en paardensport veel goud opleverden. Dit jaar wordt Nederland grote kansen toegedicht op goud bij baanwielrennen, roeien en zeilen.
Sinds de eerst moderne Olympische Spelen in 1896 heeft Nederland 96 gouden plakken mee naar huis genomen tijdens de Zomerspelen. Daarmee valt het net buiten de top-10, onder het nog kleinere Zweden, dat vooral van 1908 tot 1952 veel goud won. (FD)
………………………………………………………..
Een jaar na de coup is het Westen zijn bondgenoot in Niger vergeten.
Een jaar geleden vond de staatsgreep in Niger plaats. De toen afgezette president Bazoum, ooit goede vrienden met onder meer Nederland, wordt nog altijd gevangengehouden.
Dat niet het leger maar juist zijn persoonlijke beveiliging hem zou verraden, zag president Bazoum niet aankomen. Op 26 juli 2023 omsingelden soldaten van de presidentiële garde zijn kantoor. Hun leider Tchiani liet Bazoum weten dat hij de macht had overgenomen. De democratisch gekozen president werd gevangengezet in een kamer van zijn paleis in de hoofdstad Niamey.
Bazoum gold als vriend van het Westen. Nadat hij in 2021 werd verkozen tot president van Niger voerde hij bij die bondgenoten populaire maatregelen door. Zo werd de corruptie aangepakt en gingen er meer meisjes naar school. Met oud-kolonisator Frankrijk en de VS wilde hij de jihadisten aanpakken en in ruil voor ontwikkelingssteun beloofde Bazoum migranten tegen te houden – een deal waaraan Nederland graag meedeed. Westerse leiders prezen Bazoum's welwillendheid, maar in eigen land kreeg hij veel kritiek. Tchiani gebruikte die onvrede om zijn grip op de macht te verstevigen: na de coup gingen 30.000 Nigerezen de straat op om hun steun aan de junta en hun afkeer van Frankrijk kenbaar te maken.
Westerse landen discussieerden hoe de coup terug te draaien. Frankrijk steunde het dreigement dat het regionale blok Ecowas uitte: als de junta Bazoum niet zou her-installeren zou het militair ingrijpen. Ook werden sancties afgekondigd.
Van die militaire interventie kwam het nooit. Van de sancties voelde de Nigerese elite weinig maar de burgers des te meer. De junta gaf geen krimp en de sancties zijn in februari opgeheven. Alle Franse en Amerikaanse militairen zijn het land uitgezet en Duitse militairen verlaten het land, zo werd aangekondigd. Inmiddels krijgt men van Rusland hulp, zoals buurlanden Mali en Burkina Faso die ook krijgen.
Bazoum en zijn vrouw zitten nog altijd gevangen, zijn onschendbaarheid is hem afgenomen zodat hij kan worden berecht voor hoogverraad.
Zijn oude bondgenoten in het Westen blijven stil! De eens zo felle roep om een terugkeer naar de constitutionele orde en de vrijlating is verstomd: ‘In het geopolitieke spel is Bazoum door het Westen vergeten, zegt zijn advocaat Brody: ‘Veel functionarissen die ik spreek voelen zich duidelijk schuldig. Ze zeggen dat ze meer willen doen maar dat ze de junta niet voor het hoofd durven stoten.’
………………………………………………………
50 cent per artikel retour, het werkt.
14 miljoen producten per jaar, bijna 40.000 per dag(!)
Wehkamp damt de stroom aan teruggestuurde bestellingen in. Sinds men geld vraagt voor het retourneren van bestellingen sturen klanten veel minder bestellingen terug. De webwinkel voerde een retourtarief van 50 cent per artikel in. Dat heeft geleid tot 14% minder teruggestuurde pakketjes.
In het jaar voordat Wehkamp de retourkosten invoerde, ontving het bedrijf ruim 14 miljoen producten retour, gemiddeld bijna 40.000 per dag.
‘Shocking’ noemde topman Graham Harris dat. ‘We hebben klanten aangespoord om beter na te denken voordat ze bestelden, helaas zonder succes. Dan kun je niet anders’, zei Graham Harris over de maatregel.
De retourzendingen zijn een grote bron van zorg. Het opnieuw verkoopbaar maken van producten kost een fortuin. Op de retourafdeling werken 5 keer zoveel mensen als op de verzendafdeling. De retourzendingen zijn door alle vervoersbewegingen ook nog extra belastend voor het klimaat.
Naast de retourkosten voerde Wehkamp nóg een drempel in: wie een pakket aan huis bezorgd wil hebben, betaalt een euro meer dan wie zijn bestelling afhaalt bij een pakketpunt. Van het vervoerstraject is het laatste stuk door de wijk naar de voordeur verreweg het meest vervuilend. ‘De 50 cent weegt niet op tegen de geschatte kosten van een gemiddelde retourzending: 12,50 euro! Maar het bedrag is hoog genoeg om klanten over hun koopgedrag na te laten denken’, aldus Harris. ‘Als je iets ‘gratis’ maakt, moet je er niet van opkijken dat mensen er ook zo mee omgaan’, zegt de topman van Wehkamp. (NRC)
Apparaten die werken met het besturingssysteem Windows, ondervonden vorige week grote problemen door een foutieve beveiligingsupdate.
In Nederland draait een op de 3 pc’s, laptops, mobieltjes en tablets op deze software van Microsoft, zo blijkt uit cijfers van Statcounter. Wereldwijd geldt dit voor 26% van alle apparatuur. Android, dat op de meeste mobieltjes zit, is veruit de grootste met 45% marktaandeel. Windows komt op de tweede plek met 26%. Bijna driekwart van de pc’s en laptops draait daarop. In Nederland ligt het totale marktaandeel van Windows vrij hoog, op 34%.
Windows bestaat sinds de jaren tachtig. De laatste versie, Windows 11, werd in oktober 2021 gelanceerd. Inmiddels is bijna 31% van de wereldwijde Windows-gebruikers daarop overgestapt. Bijna twee derde gebruikt nog de vorige versie, Windows 10. Nederlandse Windows-gebruikers zijn iets sneller met de update naar het nieuwste besturingssysteem. Deze maand had ruim een derde Windows 11 geïnstalleerd. Ruim 3% gebruikt nog oudere versies dan Windows 10, zoals Windows 7 en 8. (FD)
……………………………………………………….
Joe Biden trekt zich terug (!)
In ‘het belang van mijn partij en het land’ heeft de 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden zich teruggetrokken uit de verkiezingen, waarna hij zijn volledige steun uitsprak voor vicepresident Kamala Harris. Daarmee lijkt zij veruit de grootste kanshebber op de democratische nominatie, al dringen sommige partijgenoten aan op een ‘open’ conventie om de kandidaat te vinden die Trump kan verslaan.
Tijdens de Democratische Conventie in augustus zullen de Democratische gedelegeerden een nieuwe kandidaat kiezen. De meesten van hen zijn ‘gebonden’ aan Joe Biden na diens winst bij de voorverkiezingen. Vermoedelijk zullen ook zij een kandidatuur van Harris steunen, nu de president zijn expliciete wens heeft uitgesproken. De kandidatuur van Harris heeft meer voordelen. Mogelijk kan zij sneller beschikken over vele miljoenen aan financiering die de ‘Biden-Harris-campagne’ afgelopen maanden verzamelde. Zij was daar immers al onderdeel van.
Bidens beslissing is historisch. Nooit eerder legde een Amerikaanse presidentskandidaat zo dicht op de verkiezingen zijn kandidatuur neer. Toch komt het besluit niet onverwacht. Hij staat al langere tijd onder druk om zich terug te trekken. De doodsteek was zijn desastreuze tv-debat met Trump, eind juni, waarin hij warrig, zwak en soms ronduit onnavolgbaar overkwam. Zijn hoge leeftijd ging zijn presidentschap steeds meer overschaduwen. Biden behaalde grote politieke successen – een dalende inflatie, een omvangrijk klimaatprogramma, een herstellende economie, kwijtschelding van studieleningen – en toch bleven zijn (potentiële) kiezers een oude incapabele man zien. (VK)
………………………………………………………
Beschietingen over en weer tussen Houthi’s en Israël.
De Houthi-rebellen in Jemen zeggen solidair te zijn met Palestijnen. Na een reeks aanvallen voerde Israël een vergeldingsaanval uit.
Israëlische strijdkrachten en de deels door Iran gefinancierde Houthi-rebellen in Jemen vallen elkaar over en weer aan. Bij een Israëlische vergeldingsaanval op de haven van Hodeida zijn tenminste 6 doden gevallen en 80 personen gewond geraakt. Het bombardement was een reactie op een drone-aanval op de Israëlische stad Tel Aviv. Daarbij kwam een man om het leven. De Houthi’s hebben deze actie opgeëist.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas hebben de Houthi’s met onder andere raketten en drones veelvuldig aanvallen uitgevoerd, onder meer op Israël, maar ook op commerciële en militaire schepen in de Rode Zee. De Houthi-rebellen in Jemen hebben zich solidair verklaard met Hamas en de Palestijnen in de oorlog tegen Israël.
De Israëlische aanvallen waren gericht op militaire doelen in de stad Hadeida, die in handen is van de Houthi’s. Er zou ook een olieraffinaderij zijn geraakt. Hierna hebben de Houthi’s op hun beurt vergeldingsacties in het vooruitzicht gesteld. (NRC)
………………………………………………..
Prijs koopwoning in juni met 9,7% gestegen.
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in juni met gemiddeld 9,7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder melden het CBS en het Kadaster.
Aanhoudende krapte, hogere lonen en gestabiliseerde rente leidden tot de grootste stijging in bijna twee jaar. Ten opzichte van een maand eerder bedraagt de stijging 1,3%.
De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 zitten de huizenprijzen weer in de lift. De prijzen lagen in juli 2024 gemiddeld 3,2% hoger dan bij de piek in juli 2022.
Het aantal woningtransacties daalde in juni met 12% naar 14,662. In het eerste halfjaar van 2024 zijn 92.383 woningen verkocht; bijna 9% meer dan een jaar eerder. (FD)
……………………………………………………
Nooit eerder trok zittende president zich zo kort voor verkiezingen terug.
Biden is de eerste zittende president in de VS sinds 1968 die zich niet herkiesbaar stelt voor een tweede termijn. Destijds trok Lyndon B. Johnson zich terug als kandidaat om zich volledig te kunnen richten op beëindiging van de Vietnamoorlog. Er zijn in de Amerikaanse geschiedenis 4 presidenten geweest die tijdens hun eerste officiële termijn besloten af te zien van een tweede. Calvin Coolidge was in 1928 de eerste, Harry S. Truman in 1952 de tweede.
Deze presidenten hadden, net als Johnson, voorafgaand aan hun 1e termijn al tijdelijk een overleden voorganger vervangen. Bij Biden is dat niet het geval. Nooit eerder trok een zittende president zich zo kort voor de verkiezingen terug als kandidaat. Tussen Bidens bekendmaking en de stembusgang van 5 november zitten 107 dagen. Dat is bijna 4 maanden minder dan de nummer 2 in dit lijstje, Johnson.
Presidenten in de VS mogen tegenwoordig maximaal 2 termijnen dienen. Die beperking werd toegevoegd na het presidentschap van Roosevelt, die tussen 1933 en 1945 maar liefst 4 keer de verkiezingen won. Zijn laatste termijn maakte hij niet vol. Hij overleed in april 1945.
Sinds de 2e wereldoorlog werden 6 van de 10 presidenten die zich herkiesbaar stelden ook daadwerkelijk herkozen. Hoewel Trump in 2020 niet werd herkozen, maakt hij nog wel kans op een 2e termijn. De enige president die het ambt met een onderbreking vervulde was Grover Cleveland, eind 19e eeuw. (VK)
…………………………………………………
Boze EU-buitenlandchef Borrell ‘straft’ Orban.
Europese ministers van Defensie en Economische Zaken vergaderen eind augustus niet in Boedapest maar in Brussel.
Borrell nam de maatregel omdat Hongarije zich niet aan de verplichting heeft gehouden het gezamenlijke Europese buitenlandbeleid loyaal uit te voeren. Die verplichting is vastgelegd in de Europese Verdragen en die zijn er ‘niet voor de versiering’ aldus Borrell.
Hongarije is tijdelijk voorzitter van de EU en organiseert traditiegetrouw een informeel vergadering van de Raad Buitenlandse Zaken. Dit zou in Boedapest zijn. De verandering van locatie is uiteraard een in hoge mate symbolische, maar ook ongebruikelijke zet. Hongarije kan in Brussel gewoon aan de vergadering deelnemen. Orban doorkruiste met zijn reizen naar Moskou en Beijing de gezamenlijke EU-aanpak van Rusland en wekte ten onrechte de indruk dat hij namens de EU op pad was. Bovendien omschreef hij in een verslag het Amerikaanse en daarmee ook het Europese beleid in Oekraïne als pro-oorlog. (NRC)
………………………………………………..
Het vertrouwen van de consumenten opnieuw een fractie lager.
In juli is voor de derde maand op rij het vertrouwen van consumenten gedaald, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam in juli uit op -24 en ligt daarmee onder het gemiddelde van -10 van het afgelopen jaar. Het cijfer ligt ook net iets lager dan de -23 in juni. De daling is met name toe te schrijven aan het verslechterde oordeel over het economisch klimaat.
Als alle consumenten positief zijn, is het saldo100. Als alle consumenten negatief zijn is het saldo -100. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 met 36 de hoogste stand ooit en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit met -59. De koopbereidheid kwam net als in juni uit op -14. Het oordeel over de financiële situatie in het afgelopen jaar was vrijwel even negatief, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komend 12 maanden wat verslechterde. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger dan in juni. (FD)
……………………………………………….
Kamala Harris maakt een vliegende start: nu al genoeg steun voor kandidatuur.
Een meerderheid van Democratische gedelegeerden heeft zich al geschaard achter de kandidatuur van Harris voor het presidentschap. De partij van Biden is nu die van haar.
Kamala Harris verspilt geen seconde. Vanaf het moment dat Biden het land op zijn kop zet door zich terug te trekken klimt zij in de telefoon en belt elke Democraat die in Washington D.C iets in de melk te brokkelen heeft. Ze spreekt er die dag meer dan honderd. De Amerikaanse vicepresident heeft een buitenkans gekregen. En die zal ze grijpen ook.
Harris levert een ware tour de force en het resultaat liegt er niet om. Maandag had ze al de steun verworven van de meeste Democratische gedelegeerden. Ook potentiële concurrenten stapten opzij. De gouverneurs Newsom, Shapiro, Whitmer, Beshear, Moore – een voor een verklaren zij zich lid van team-Harris. In krap anderhalve dag heeft zij de partij van Biden omgetoverd tot die van haar. Het is een zegetocht, door een politicus wier vernuft lang werd betwist. En een onverwacht vertoon van eensgezindheid en vertrouwen door een partij die leek te worden verscheurd door paniek.
Deze vliegende start was niet mogelijk geweest zonder Biden. Hij begeleidt de wisseling van de wacht op afstand. ‘Omarm haar’, zei Biden maandag tegen zijn campagnemedewerkers. ‘Zij is een topper.’ Harris maakte ook bekend dat zij, sinds Bidens besluit, al 81 miljoen dollar aan donaties heeft ontvangen. Het is een absoluut record. (VK)
………………………………………………..
Al 10 jaar is uiterst rechts aan een opmars bezig.
Eén op de vijf Europeanen stemde bij de meest recente landelijke verkiezingen op een radicaal- of extreemrechtse partij, blijkt uit een data-analyse van het NRC. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden.
Een eenduidige verklaring voor de populariteit van deze partijen is er volgens politicologen niet. Sociologen leggen de verklaring bij globalisering, politicologen kijken naar institutionele dynamieken en economen kijken naar factoren als het achterblijven van lonen bij inflatie. Hoogleraar politieke sociologie Carlo Ruzza van de Universteit van Trento denkt dat de crises van de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de groei. ‘Het coronavirus voedde voor sommigen het idee dat een politieke elite de vrijheid van burgers wilde beperken, daar kwamen vervolgens de oorlog in Oekraïne en forse inflatie bovenop.’
De EU is opgericht met de belofte van veiligheid en welvaart. Nu wordt de veiligheid bedreigd door de oorlog in Oekraïne en de welvaart staat onder druk door de inflatie.
Radicaal-rechtse partijen weten goed op onvrede over deze sentimenten in te spelen, óók via het thema migratie. Politicoloog Rooduijn ziet ook een verklaring in het mildere en meer democratische imago dat de rechts-radicale partijen zich hebben aangemeten. ‘Ze zijn afgestapt van openlijk antisemitisme en racisme en zich meer gaan richten op uitsluiting van migranten en moslims. In de kern is de ideologie niet veranderd maar de manier van presenteren wel.’ (NRC)
………………………………………………………..
Kamp Trump wil NAVO-norm opkrikken naar 3% van het bbp.
Dat idee is geopperd tijdens de republikeinse conventie in Milwaukee. Het idee voor de hogere norm lijkt een waarschuwingssignaal dat de spanningen tussen de VS en andere NAVO-bondgenoten kunnen oplopen mocht Trump opnieuw worden verkozen tot president. Tijdens zijn vorige termijn klaagde Trump al dat zijn bondgenoten niet genoeg uitgeven aan defensie. Hoewel Trump dit kan eisen moeten wel alle bondgenoten er mee instemmen. Het komt neer op een verhoging van miljarden dollars.
Sinds de oorlog in 2022 begon hebben veel lidstaten hun uitgaven al verhoogd, maar de meeste bondgenoten, waaronder Nederland, hebben nog maar net de huidige doelstelling van 2% gehaald. Alleen Griekenland, Polen en de VS zelf geven op het moment meer dan 3% van hun bbp uit aan defensie. Ook de Baltische staten zijn voornemens om dat hogere streefpercentage te halen.
De nieuwe norm zou vooral een onderhandelingstactiek van Trump zijn om het momentum te behouden. Tijdens een NAVO-top in 2018 stelde hij al eens voor om de norm te verhogen naar 4%, een doel dat de VS zelf niet halen. (FD)
………………………………………………………..
Maandag 22 juli warmste dag ooit, wereldwijd(!)
Maandag 22 juli 2024 geldt u als de warmste dag ooit gemeten. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur 17,15 graden, bleek woensdag uit de metingen. Van de Europese klimaatdienst Copernicus. Dat is een aanscherping van het record van zondag 21 juli 2024 toen gemiddeld 17,09 graden werd gemeten. In juli vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur voor het eerst sinds het begin van de metingen uit boven de 17 graden. Binnen Europa is het vooral warm in Turkije en de Balkan. Bij de gemiddelde temperatuur is het zuidelijk halfrond ook meegerekend. Copernicus meldde onlangs dat in juni een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden is gemeten. Niet eerder was het in die maand zo warm. Het was de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord(!) (VK)
……………………………………………………………`
Trump moet opnieuw beginnen.
Met een nieuwe tegenstander en nog ruim 100 dagen te gaan, moet Trump al zijn Biden-spotjes vervangen.
Trump heeft de bonnetjes bewaard en hij wil zijn geld terug. Zijn Republikeinse Partij is ‘gedwongen tijd en geld te spenderen’ aan haar campagne tegen Biden en ‘nu moeten we helemaal opnieuw beginnen’, schreef hij op sociale media. ‘Zouden we niet vergoed moeten worden voor fraude? De terugtrekking van Biden en de rappe benoeming van Kamala Harris als nieuwe Democratische presidentskandidaat heeft beide campagnes, en de miljarden dollars die ermee gepaard gaan, opgeschud.
De energie, het enthousiasme en nieuwe donaties zitten, in ieder geval voorlopig, aan de Democratische kant. Trump is midden in zijn ereronde na de aanslag op zijn leven in het defensief gedrukt.
De spotjes met Biden die struikelt op de vliegtuigtrap en van zijn fiets valt, kunnen de prullenbak in. Waardeloos zijn de insinuaties over de misdaden van zoon Hunter Biden. En is J.D. Vance wel de beste keuze in de strijd tegen Harris en haar nog onbekende running mate? Bidens aftocht is ‘precies waar het Trump-team bang voor was’, schreef journalist Tim Alberta van The Atlantic. Alberta bracht maanden embedded door bij het campagneteam van Trump en leerde van de leiders dat ze Biden op geen enkele manier vreesden. Zij gingen er al vóór het dramatische debat en de moordaanslag op Trump van uit dat Biden te zwak was om te worden herkozen.
Trump (78) mocht dan een veroordeelde crimineel zijn luidde de redenering, het was eenvoudig aan kiezers over te brengen dat juist de oudere Biden (81) ongeschikt is om langer president te blijven. Het campagneteam geloofde dat het te laat was en Biden te koppig om in deze fase van de race nog op te geven. Nu zijn de rollen plots omgedraaid en is Trump degene wiens ego krampachtig vasthoudt aan zijn positie. Hij heeft niet langer een bejaarde tegenover zich, maar een twintig jaar jongere ex-officier van justitie. (NRC)
……………………………………………………….
Medaillevoorspeller zet Nederland in top 5 goud.
Nederlandse sporters gaan met 16 gouden plakken naar huis voorspelt onderzoeksbureau Gracenote-Nielsen. Daarmee stat het op de vijfde plek van de gouden medaillespiegel van de Olympische Spelen in Parijs. Nederland is qua inwonertal het kleinste land in de top 10 van landen met grootste medaillekansen in Parijs. Het is de verwachting dat het in totaal 34 olympische plakken binnenhaalt, twee minder dan in Tokio in 2021.
Zestien gouden medailles zou een record zijn voor Nederland. Het overtreft dan Sydney in 2000, toen zwemmen, wielrennen en paardensport veel goud opleverden. Dit jaar wordt Nederland grote kansen toegedicht op goud bij baanwielrennen, roeien en zeilen.
Sinds de eerst moderne Olympische Spelen in 1896 heeft Nederland 96 gouden plakken mee naar huis genomen tijdens de Zomerspelen. Daarmee valt het net buiten de top-10, onder het nog kleinere Zweden, dat vooral van 1908 tot 1952 veel goud won. (FD)
………………………………………………………..
Een jaar na de coup is het Westen zijn bondgenoot in Niger vergeten.
Een jaar geleden vond de staatsgreep in Niger plaats. De toen afgezette president Bazoum, ooit goede vrienden met onder meer Nederland, wordt nog altijd gevangengehouden.
Dat niet het leger maar juist zijn persoonlijke beveiliging hem zou verraden, zag president Bazoum niet aankomen. Op 26 juli 2023 omsingelden soldaten van de presidentiële garde zijn kantoor. Hun leider Tchiani liet Bazoum weten dat hij de macht had overgenomen. De democratisch gekozen president werd gevangengezet in een kamer van zijn paleis in de hoofdstad Niamey.
Bazoum gold als vriend van het Westen. Nadat hij in 2021 werd verkozen tot president van Niger voerde hij bij die bondgenoten populaire maatregelen door. Zo werd de corruptie aangepakt en gingen er meer meisjes naar school. Met oud-kolonisator Frankrijk en de VS wilde hij de jihadisten aanpakken en in ruil voor ontwikkelingssteun beloofde Bazoum migranten tegen te houden – een deal waaraan Nederland graag meedeed. Westerse leiders prezen Bazoum's welwillendheid, maar in eigen land kreeg hij veel kritiek. Tchiani gebruikte die onvrede om zijn grip op de macht te verstevigen: na de coup gingen 30.000 Nigerezen de straat op om hun steun aan de junta en hun afkeer van Frankrijk kenbaar te maken.
Westerse landen discussieerden hoe de coup terug te draaien. Frankrijk steunde het dreigement dat het regionale blok Ecowas uitte: als de junta Bazoum niet zou her-installeren zou het militair ingrijpen. Ook werden sancties afgekondigd.
Van die militaire interventie kwam het nooit. Van de sancties voelde de Nigerese elite weinig maar de burgers des te meer. De junta gaf geen krimp en de sancties zijn in februari opgeheven. Alle Franse en Amerikaanse militairen zijn het land uitgezet en Duitse militairen verlaten het land, zo werd aangekondigd. Inmiddels krijgt men van Rusland hulp, zoals buurlanden Mali en Burkina Faso die ook krijgen.
Bazoum en zijn vrouw zitten nog altijd gevangen, zijn onschendbaarheid is hem afgenomen zodat hij kan worden berecht voor hoogverraad.
Zijn oude bondgenoten in het Westen blijven stil! De eens zo felle roep om een terugkeer naar de constitutionele orde en de vrijlating is verstomd: ‘In het geopolitieke spel is Bazoum door het Westen vergeten, zegt zijn advocaat Brody: ‘Veel functionarissen die ik spreek voelen zich duidelijk schuldig. Ze zeggen dat ze meer willen doen maar dat ze de junta niet voor het hoofd durven stoten.’
………………………………………………………
50 cent per artikel retour, het werkt.
14 miljoen producten per jaar, bijna 40.000 per dag(!)
Wehkamp damt de stroom aan teruggestuurde bestellingen in. Sinds men geld vraagt voor het retourneren van bestellingen sturen klanten veel minder bestellingen terug. De webwinkel voerde een retourtarief van 50 cent per artikel in. Dat heeft geleid tot 14% minder teruggestuurde pakketjes.
In het jaar voordat Wehkamp de retourkosten invoerde, ontving het bedrijf ruim 14 miljoen producten retour, gemiddeld bijna 40.000 per dag.
‘Shocking’ noemde topman Graham Harris dat. ‘We hebben klanten aangespoord om beter na te denken voordat ze bestelden, helaas zonder succes. Dan kun je niet anders’, zei Graham Harris over de maatregel.
De retourzendingen zijn een grote bron van zorg. Het opnieuw verkoopbaar maken van producten kost een fortuin. Op de retourafdeling werken 5 keer zoveel mensen als op de verzendafdeling. De retourzendingen zijn door alle vervoersbewegingen ook nog extra belastend voor het klimaat.
Naast de retourkosten voerde Wehkamp nóg een drempel in: wie een pakket aan huis bezorgd wil hebben, betaalt een euro meer dan wie zijn bestelling afhaalt bij een pakketpunt. Van het vervoerstraject is het laatste stuk door de wijk naar de voordeur verreweg het meest vervuilend. ‘De 50 cent weegt niet op tegen de geschatte kosten van een gemiddelde retourzending: 12,50 euro! Maar het bedrag is hoog genoeg om klanten over hun koopgedrag na te laten denken’, aldus Harris. ‘Als je iets ‘gratis’ maakt, moet je er niet van opkijken dat mensen er ook zo mee omgaan’, zegt de topman van Wehkamp. (NRC)