Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 30 mei t/m zo. 5 juni 2022

5 juni 2022, 15:39

In een paar minuten op de hoogte van wat er speelt in de wereld? Wij hebben de hoogtepunten op een rij gezet.

Benzine tanken in Duitsland vanaf woensdag nog goedkoper!

Op 1 juni verlaagt de Duitse regering de accijns op benzine met 30 cent. Het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland is dan sinds jaren niet zo groot geweest en behoort tot de grootste prijsverschillen binnen de Europese Unie. Nu betalen Nederlandse automobilisten gemiddeld €2,23 voor een liter Euro 95. Op dit moment is de automobilist aan een Duitse pomp 8 cent goedkoper uit. Vanaf woensdag is dat 38 cent, als de Duitse pomphouders de accijnsverlaging volledig doorgeven aan hun klanten. In België ligt de prijs gemiddeld 26 cent lager dan in Nederland. (FD)

__________

Peking en Sjanghai versoepelen het covidbeleid.

De Chinese hoofdstad Peking heeft vanaf maandag zijn restricties versoepeld. Inwoners konden maandag weer terecht in de winkelcentra van Peking. Ook havenstad Sjanghai versoepelt vanaf woensdag de coronamaatregelen. Na 2 maanden sluiting kan per 1 juni het werk in kantoren en fabrieken worden hervat. Hiermee lijkt een einde gekomen aan de strenge lockdown die ’s werelds tweede economie instelde om COVID 19 te bestrijden.
De strenge covidmaatregelen leidden tot ongebruikelijke protesten onder de Chinese burgers. Het loslaten van de maatregelen duidt erop dat de verspreiding van het virus onder controle is in China. (FD)

__________

Hoge pieken van groene stroom leiden tot nieuwe problemen.

Meer dan de helft van de elektriciteit in Nederland werd gedurende de afgelopen week duurzaam geproduceerd. Daarmee is deze lente weer een duurzaamheidsrecord gesneuveld. Zowel afgelopen vrijdag als zaterdag belandde in de top 5 van de dagen waarop de meeste groene stroom werd opgewekt. In die top staan nu alleen nog maar dagen in 2022, dankzij gunstig weer en de sterke groei van zonnepanelen en windmolens. In maart, op eerste paasdag, werd bovendien voor het eerst enkele uren meer groene stroom opgewekt dan er in totaal aan elektriciteit in Nederland werd gebruikt. Dat is sindsdien nog enkele keren gebeurd.
Hoewel dit goed nieuws voor het klimaat is leidt de enorme toename aan groene stroom tot nieuwe problemen. Door alle groene energie moeten energie-aanbieders steeds vaker betalen om hun stroom aan het net te leveren. En netbeheerders moeten ingrijpende en dure maatregelen treffen om te voorkomen dat grote energiepieken en -dalen de balans in het net verstoren. (VK)

__________

Zo min mogelijk werken is onze nationale sport geworden.
‘De SER luidde de noodklok over de krapte op de arbeidsmarkt. Vooral in essentiële beroepen als onderwijs, zorg en opsporing zijn de personeelstekorten pijnlijk aan het worden, en het regent overal annuleringen en vertragingen wegens personeelstekorten. De oplossing lijkt zo eenvoudig en haalbaar: een klein beetje meer werken. Immers, wanneer vrouwen in het onderwijs 34 minuten of in de zorg 48 minuten meer werken zijn de tekorten opgelost zo berekende MCKinsey.
Maar de Nederlander lijkt met geen mogelijkheid te verleiden tot meer werk! Corona heeft veel mensen geïnspireerd minder te werken in plaats van meer en zo min mogelijk werken is onze nationale sport geworden. Wie oppert dat je niet alleen voor jezelf werkt, maar ook voor mensen die niet kunnen werken zoals jongeren, ouderen en gehandicapten, krijgt een glazige blik terug. Die Nederlandse werkweigering heeft te maken met drie zaken; een vermeende burn-out en werkstresspandemie, slecht bestuur en spaargeld. Allereerst die burn-out en stress: die is vooral bij jonge mensen zorgelijk maar valt internationaal gezien mee. Met het aantal gewerkte uren lijken burn-out en stress bovendien weinig te maken te hebben. Vrouwen krijgen immers vaker een burn out dan mannen terwijl ze aanzienlijk minder werken. Niet zozeer de werkdruk als wel het vermogen om te ontspannen lijkt belangrijk. Jonge mensen hebben geen hengel of Marklin treintje meer; ze kijken de hele dag naar het groenere gras bij de buren op sociale media. Stress wordt opgevoerd om minder te gaan werken maar de behoefte van parttimers alles te willen combineren is eerder de oorzaak van stress. Deze vicieuze cirkel van stress en minder willen werken is de rekening die overheid en werkgevers gepresenteerd krijgen voor het korte termijn denken en het gebrek aan collectieve voorzieningen als kinderopvang. Werkgevers faciliteren die parttime cultuur. Met voldoende aanbod biedt zo’n rooster immers lekker veel flexibiliteit. Ondertussen had de overheid veel eerder moeten onderkennen dat betere collectieve voorzieningen noodzakelijk zijn in een land waar de welvaartscultuur van eenverdieners en ‘veel voor weinig’ eindig is. Welvaart die er overigens toe heeft geleid dat veel Nederlanders zich zelfs in tijden van enorme inflatie kunnen permitteren om minder te werken dan het collectief vraagt. En de spaarpot van de werknemer heeft ertoe geleid dat hij of zij een sterkere positie dan ooit heeft en daardoor ‘hard to get’ kan spelen.
Het is aan de overheid en aan de werkgevers om af te rekenen met de parttime cultuur en een arbeidsmoraal waarin de collectieve dimensie geheel ontbreekt. Wie klaagt over verwende kinderen moet immers eerst naar de ouders kijken.’ (Sander Schimmelpenninck in de VK)

__________

De stikstofcrisis leidt tot geharrewar over de koe in de wei.
De LTO riep maandag de boeren op om de koeien binnen te houden. Dat moet aantonen hoe kaal en saai het landschap er uitziet als er op het grasland geen zwart-witte of roodbruine dieren meer zouden rondspoken. De LTO wil de ‘absurde situatie’ onder de aandacht brengen die zou ontstaan als gevolg van nieuwe stikstofeisen aan boeren, bedoeld om kwetsbare natuur te beschermen. De rechtbank in Overijssel wil dat boeren een extra vergunning aanvragen om hun koeien in de wei te laten lopen. Want koeien die plassen en poepen in de wei stoten stikstof uit die nabijgelegen natura2000-natuur schaadt. Caring Farmers zegt dat als er iets uit de wei moet blijven, dan is het de tractor maar niet de koe! (Trouw)

__________

Rusland draait de gaskraan naar Gasterra per direct dicht.
De Nederlandse gashandelaar wil het Russische gas niet in roebels betalen. In reactie daarop maakten de Russen kenbaar de levering met ingang van 31 mei 2022 te staken. Dat heeft Gasterra bekendgemaakt. De staking van de levering door Gazprom houdt in dat tot 1 oktober 2022, de datum waarop het contract eindigt, ongeveer 2 miljard kubieke meter aan gecontracteerd gas niet geleverd gaat worden! Gasterra, met als aandeelhouders de Nederlandse staat (50%) Shell (25%) en Exxon Mobil (25% heeft hierop geanticipeerd door op de Europese gasmarkt TTF-gas in te kopen. Na het aflopen van het contract per 1 oktober heeft Gasterra volgens de zegsman geen gascontracten meer met de Russen. Volgens energie-experts moet het kabinet de gasstop als een crisissituatie behandelen. Rene Peters van het TNO zegt dat het een ‘voorbode is van meer afsluitingen in Europa en dus krapte op de gasmarkt.’
Energiebedrijf Eneco dat een leveringscontract heeft met Wingas, een Duitse dochter van Gazprom, meldt het FD dat die leveringen ‘gewoon doorgaan’. Volgens directeur Hans Grünfeld van de belangenvereniging voor zakelijke energieverbruikers VEMW heeft de actie van Rusland consequenties voor het vullen van de Nederlandse gasbergingen. Er is al weinig gas op de markt beschikbaar en deze gebeurtenis drijft de prijs verder op. (FD)

__________

De werkwijze van de belastingdienst was deels racistisch.
Het kabinet heeft maandag voor het eerst erkend dat bij een deel van de Belastingdienst inclusief de afdeling Toeslagen decennialang sprake is geweest van institutioneel racisme. Niet-Nederlanders kwamen sneller op de zwarte lijst van mogelijke fraudeurs te staan. Dit schrijft Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale Zaken) namens het hele kabinet aan de Tweede Kamer. Hij stelt dat de vele misstanden die de afgelopen jaren boven tafel zijn gekomen geen andere conclusie rechtvaardigen. ‘Dat is uiterst pijnlijk.’ Vooralsnog is niemand bij de belastingdienst ontslagen vanwege een racistische houding. (VK)

__________

Het kabinet eist een wekelijks rapport van Schiphol over de aanpak van de chaos.
Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur maandag bekendgemaakt aan de Tweede Kamer. Hij wil dat de luchthaven vooral inzet op hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden om zo snel mogelijk meer personeel te werven. Er ligt een duidelijke taak voor Schiphol om de ‘werknemers van nu en de werknemers van de toekomst’, de passagiers en de overheid te overtuigen dat de situatie zal verbeteren aldus de minister maandag. Schiphol topman Dick Benschop beloofde zondag in het tv-programma Buitenhof al dat de lonen van het grondpersoneel aanzienlijk zullen verbeteren. (VK)

__________

Polen heeft de ‘volste’ gasreserves van de EU.
België is bezig met een flinke inhaalrace. Nederland loopt met het vullen van zijn gasvoorraad duidelijk achter op de naburige landen. Duitsland en Frankrijk hebben nu ongeveer de helft van hun gasvoorraad aangevuld. De Belgische gasreserve is weliswaar lager dan In Nederland, maar sinds begin mei maakt het land een grote inhaalslag. België haalt geen gas uit Rusland, Nederland wel, namelijk zo’n 15% van de totale gasimport. Rusland sloot eind april de gaskraan voor Polen, maar de opslag was toen al voor zo’n 80% gevuld. (VK)

__________

Kroonprinses Amalia gaat studeren in Amsterdam, niet in Leiden!
Ze breekt hiermee met een familietraditie: voorgaande troonopvolgers studeerden in Leiden. Haar vader studeerde daar geschiedenis en haar oma, prinses Beatrix volgde de vrije studierichting rechten. Amalia heeft zich ingeschreven voor de Engelstalige bachelor Politics, Psychology, Law and Economics. Ze heeft de selectieprocedure reeds met succes afgerond. (VK)

__________

Inflatie in Nederland weer in dalende trend.
De inflatie in Nederland zit weer in een dalende trend. Tegelijkertijd zal het niveau ook volgend jaar nog ruim boven de door de Europese Centrale Bank nagestreefde 2% blijven, verwachten economen. De consumptieprijzen in Nederland lagen in mei gemiddeld 10,2% hoger dan in dezelfde maand van 2021, maakte het CBS bekend. (FD)

__________

Klassiek EU-compromis redt ban op Russische olie.
Hongarije hoeft voorlopig niet mee te draaien in de olieboycot tegen Rusland. Maar op de
EU-top kreeg het land minder dan het hoopte. Na 4 weken was het er dan eindelijk: een politiek akkoord over een Europese ban op Russische olie. De hardste EU-sanctie tot nu toe tegen het Kremlin. In de aanloop naar de top overheerste het gevoel dat de leiders er niet uit zouden komen, de Europese eenheid van de afgelopen maanden leek te gaan verbrokkelen. Maandagnacht was er dan toch witte rook. Doorgewinterd dwarsligger Orbán kan tevreden zijn: Hij bedong op de top een uitzondering, waardoor zijn land voorlopig niet meedraait in de boycot. Via de zogeheten Droezjba (vriendschap) pijpleiding die via Rusland en Oekraïne naar Europa loopt, mogen Hongarije en andere landen zonder toegang tot zee Russische aardolie blijven importeren. Die uitzondering verwatert de boycot maar de EU deelt toch nog een forse tik uit. De olie die naar havens in onder andere Nederland en België wordt verscheept is goed voor tweederde van de Russische aanvoer. Uiteindelijk zal de ban zelfs 90% van de uitvoer treffen: een deel van Droezjba olie komt terecht in Polen en Duitsland en die landen deden maandag een harde toezegging dat zij die olie tegen het einde van dit jaar niet meer afnemen. De olie-discussie vertraagde ook de overige sancties uit het inmiddels zesde sanctiepakket van de EU. Nu is alsnog de weg vrij voor meer sancties tegen personen en voor het uitsluiten van de grootste Russische bank van het internationale betalingsverkeer. (NRC)


Dieseltekort dreigt door boycot van olie uit Rusland.
Transporteurs en raffinaderijen waarschuwen voor een mogelijk tekort aan diesel door de Europese boycot van Russische olie en olieproducten. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland pleit ervoor om in het uiterste geval de beschikbare diesel zo in te zetten dat beroepsgoederenvervoer zoveel mogelijk kan blijven rijden. ’Zo garanderen we dat de boycot zo min mogelijk effect heeft op de bevoorrading van supermarkten en de zorg.’ (FD)

__________

Verzekeringsban moet Russische olie afknijpen!
Door het olievervoer aan te pakken willen de EU en het VK Moskou mondiaal raken. De olieboycot tok deze week alle aandacht maar een andere maatregel gaat Rusland mogelijk nog véél meer pijn doen: een verbod op het verzekeren van het vervoer van Russische olie. Volgens sommige analisten staat dat gelijk aan ‘een wereldwijde ban op het importeren van Russische olie’. Destijds werd ook Iraanse olie geboycot en mochten transporten niet meer verzekerd worden. Die economische sanctie wordt wereldwijd nog steeds gezien als een van de effectiefste ooit in het afknijpen van oliestromen. De afgelopen weken zag je al verzekeraars steeds meer terugdeinzen om zaken te doen met de Russische oliesector. Premies gingen omhoog. Eén van de redenen dat China en India volgens kenners kortingen bedongen op Russische olie tot wel 35 dollar per vat is dat zij gecompenseerd wilden worden voor die hogere vervoerskosten. (NRC)

__________

‘Regen van staal’ blijft neerkomen op de Donbas-steden
De onophoudelijke Russische beschietingen maken dagelijks veel slachtoffers onder Oekraïense burgers en militairen. Inmiddels wordt dag en nacht gevuurd met zware houwitsers en met raketartillerie. Niet alleen op de Oekraïense stellingen maar ook de stedelijke gebieden worden met de grond gelijkgemaakt. Maar een definitieve doorbraak van de Russen blijft uit en ook aan Russische zijde zijn de verliezen groot. Alle verwondingen aan het front worden veroorzaakt door granaatscherven zeggen Oekraïense militairen: ‘De meeste jongens in de loopgraven hebben de vijand niet eens gezien.’ De slag om de Donbas bereikt dezer dagen een hoogtepunt. Terwijl Russische artillerie inbeukt op de Oekraïense linies, vecht Russische infanterie zich een weg door de straten van Sjevjerodonesk, de industriestad die voor de invasie zo’n honderdduizend inwoners telde. (NRC)

__________

Nieuwe strafzaak geopend tegen Navalny.
Tegen de Russische oppositieleider is een nieuwe strafzaak geopend die hem nog eens tot 15 jaar gevangenisstraf kan opleveren! De gedetineerde Kremlin-criticus wordt aangeklaagd voor het opzetten van een extremistische organisatie en aanzetting tot haat tegen de autoriteiten in Moskou. Dit laat de 45-jarige politicus weten via Instagram. Navalny zit nu een straf uit in een strafkamp, na veroordelingen voor fraude en minachting van de rechtbank. Zijn hoger beroep heeft hij onlangs verloren. De belangrijkste tegenstander van Poetin ziet de rechtszaken als politiek gemotiveerd. (NRC)

__________

Essent verhoogt de energietarieven.
Energieleverancier Essent verhoogt per 1 juli de variabele energietarieven met 25 tot 30%, De verwachting is dat andere leveranciers snel volgen. Volgens Essent zal de prijsstijging sterk verschillen per consument: in een goed geïsoleerd appartement zal het volgens een woordvoerder 25 euro per maand zijn, maar in een slechter geïsoleerd huis vrijstaand huis kan er maar liefst 100 euro per maand bovenop komen. In januari verhoogde Essent de variabele tarieven ook, met gemiddeld 20 euro per maand. (VK)

__________

Nederlands gasverbruik dit jaar met een derde afgenomen.
Het gasverbruik in Nederland is flink teruggelopen. In de eerste 5 maanden van dit jaar is 25 tot 33% minder gas verbruikt dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Door de Russische invasie in Oekraïne zijn de energieprijzen de afgelopen maande flink gestegen. Behalve door de hoge prijzen komt de daling van het gasverbruik volgens de D66-bewindvoerders ook door de warme winter. Vóór de Russische invasie in februari werd gas ook al steeds duurder. Doordat de coronapandemie in hevigheid afnam, herstelde de wereldeconomie zich snel en steeg de vraag naar energie. (NRC)

__________

Sociaal akkoord tussen vakbonden en Schiphol.
Deze zomer ‘een beetje rijvorming, maar geen uitwassen meer’. Het sociaal akkoord tussen de vakbonden en Schiphol moet ertoe bijdragen dat de wachtrijen verdwijnen en het personeelsgebrek oplost. Het is een monsterverbond tussen 2 partijen die jarenlang tegenover elkaar stonden in onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Ook in de media spaarden ze elkaar tot voor kort niet. Zo staat de FNV elke winter bij Schiphol Plaza met een groot portret van Dick Benschop waarop ook het salaris van de Schiphol-topman staat vermeld. De bond vraagt dan om aandacht voor de inkomensongelijkheid op de luchthaven.
Benschop kreeg de afgelopen weken kritiek op zijn optreden vanuit de samenleving en de Tweede Kamer, maar kan nu een akkoord laten zien dat, naast andere maatregelen, een oplossing kan zijn voor de huidige malaise. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Zo’n 50 miljoen trekt de luchthaven ervoor uit om de lonen van de laagstbetaalden met 30% tot 40% te verhogen. Ruim 15.000 werknemers profiteren van een arbeidstoeslag. De overeenkomst lijkt een overwinning van de FNV, Van Doesburg wijst immers al jaren op de slechte werkomstandigheden op Schiphol en het alarmerende verloop onder vaste en flexibele medewerkers. (FD)

__________

‘Grootste investering Defensie sinds Koude Oorlog’.
De miljarden die de komende jaren extra naar Defensie vloeien, moeten de vuurkracht van de krijgsmacht flink helpen versterken. Commandant der strijdkrachten Eichelsheim gaf woensdag tezamen met minister Ollongren en staatsecretaris Christophe van de Maat een inkijkje hoe Defensie de miljarden gaat besteden.
- De komende jaren krijgt Defensie miljarden extra.
- Vanaf 2026 gaat d e begroting met €5 mrd omhoog.
- Meer loon moet werken bij Defensie aantrekkelijk maken.
Extra F35-jachtvliegtuigen, bewapende drones, lange afstandsraketten voor fregatten en onderzeeërs en een speciale helicoptereenheid voor de ‘special forces’. De miljarden die de komende jaren extra naar Defensie vloeien, moeten de vuurkracht van de krijgsmacht versterken. Maar voor Eichelsheim is ‘het kopen van nieuwe spullen’ niet dé topprioriteit. Bovenaan op zijn verlanglijstje staat het wegwerken van de achterstanden uit het verleden en het versterken van de organisatie. Vers in het geheugen staan nog de verhalen over soldaten die zelf hun winterjassen en thermo-ondergoed moesten regelen voor een NAVO-oefening in Noorwegen of over militairen op oefening die ‘pang pang’ moesten roepen omdat de kogels op waren, Onder die ‘frustraties uit het verleden’ wil Eichelsheim een streep zetten. (FD)

__________

De Dijk stopt – met bloedend hart.
Na 41 jaar houdt De Dijk er eind dit jaar mee op. Zanger Huub van der Lubbe (69) wil zijn gehoor sparen en meer tijd hebben. ‘De jongens vinden het helemaal niks, die waren liever nog jaren doorgegaan’. De Dijk stopt en dat was het besluit van Huub van de Lubbe en Huub van der Lubbe alleen, dat is duidelijk. Na 41 jaar komt er een einde aan de Amsterdamse band. Van der Lubbe wil andere dingen gaan doen, ‘nu dat nog kan’. (NRC)

__________

Is 40 euro per pakje sigaretten genoeg voor een rookvrije generatie?
In 2040 moet een pakje sigaretten 40 euro gaan kosten. Een pakje sigaretten kost nu 8 euro. Staatsecretaris Maarten van Ooyen wil de prijs vanaf 2025 stapsgewijs verhogen. ‘Ik laat me door zo’n prijsverhoging niet stoppen’, zegt Sabrina (17), leerling van het Nova College in Haarlem. Op de tot rokersplek gebombardeerd stoep naast het MBO-college wisselen rokende jongeren elkaar af. De tegels zijn bezaaid met peuken. Noa en Sem: tussen de feestjes in zit zo’n pakje gewoon in je zak. Eerst rookten ze alleen op feestjes, maar afgelopen zomer werd het een gewoonte. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat in 2040 nog maar 5% van de volwassenen rookt. Op dit moment rookt 20% van de Nederlandse volwassenen nog wel eens. (VK)

__________

Wetenschappers massaal in de bres voor belaagde Van Dissel.
Wetenschappers zijn het zat om voor rotte vis te worden uitgemaakt. Ruim 300 geleerden roepen politiek en media op ‘nog krachtiger’ in te gaan tegen ‘verdachtmakingen’ van wetenschapers door politici. Directe aanleiding: de ongefundeerde beschuldiging van FvD-kamerlid Gideon van Meijeren dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ‘corrupt’ zou zijn. Het gebeurde niet eerder dat zo’n grote en zware groep wetenschappers – onder wie de rectoren en decanen van alle Nederlandse universiteiten – zich expliciet uitspreekt over de gang van zaken in het parlement. Maar de maat is wat hun betreft vol. ‘Helaas was dit geen incident, maar een zoveelste overtreffende trap in beledigingen van wetenschappers door een bepaald deel van het parlement’, aldus de academici in een open brief donderdag in de Volkskrant. In het parlement, maar ook daarbuiten, is sprake van dagelijkse ophitsing tegen de wetenschap. ‘Als wetenschapper word je gepolitiseerd, enerzijds door Van Meijeren maar anderzijds ook door de regering die de OMT-adviezen destijds ‘heilig’ verklaren en te suggereren dat de politieke keuzes volledig werden ingegeven door wetenschappelijk advies.
Zo werden adviseurs in de wind gezet en zo werd de wetenschap vanzelf meegezogen in het politieke spel. Het diepere probleem is dat de politiek zichzelf aan het uithollen is: het midden bestuurt, de flanken roepen. In die dynamiek worden neutrale organisaties eromheen, zoals het RIVM of het OMT, de politiek in getrokken.
Tijdens het Kamerdebat vorige week kon Van Meijeren, hoewel hij werd afgekapt door Kamervoorzitter Bosma, minutenlang Van Dissel uitmaken voor ‘corrupt en leugenaar’ die ‘zo spoedig mogelijk vervangen moet worden’ omdat hij kleine wijzigingen aan had gebracht, soms op verzoek van ambtenaren, in OMT-adviezen. ‘Dit hebben we met alle 40 leden van het OMT prima gevonden’, aldus arts-microbioloog Bonten, lid van het OMT. (VK)

__________

Olielanden verhogen productie vanaf juli om prijs te dempen.
Daling van de olieprijs blijft vooralsnog uit, toch kan het besluit de ommekeer zijn. De OPEC-landen hebben besloten hun productie sneller dan was voorzien op te voeren. Ze geven daarmee toe aan de druk van de Verenigde Staten en andere grote olieconsumerende landen om met extra aanbod de hoge olieprijs te drukken.
In plaats van een stevige verhoging vanaf september, draaien de olielanden al vanaf volgende maand de kraan aanzienlijk verder open dan de bedoeling was. Zowel in juli als in augustus komen er per dag 648.000 vaten bij. De extreme krapte wordt er echter nauwelijks mee verlicht aangezien de Russisch uitvoer sneller zal krimpen. Zelfs op een bescheiden daling van de prijs hoeft dus niet gerekend te worden. De afgelopen weken steeg de olieprijs naar hoogtes die in geen 10 jaar meer zijn gezien als gevolg van de westerse sancties. De Russische productie is met ongeveer 1,3 miljoen vaten per dag gedaald. Volgende maand kan die productie al 3 miljoen vaten lager liggen. (FD)

__________

Kabinet toont zich ten onrechte laks in de gascrisis
Voor Nederland dreigt na 2 jaar coronacrisis opnieuw een ontwrichting van de samenleving. Rusland draaide deze week de gaskraan verder dicht door minder brandstof naar Nederland, Denemarken en Duitsland te sturen. Eerder sloot Poetin Polen, Bulgarije en Finland van het gas af. Zo brengt hij een grote Europese energiecrisis beangstigend dichtbij. Rob Jetten verwacht geen gevolgen voor huishoudens en bedrijven! Hij neemt geen extra maatregelen maar ‘houdt de situatie in de gaten.’ Deze reactie roept ergernis op bij een breed scala aan bedrijven, maatschappelijke organisaties, politici en energiedeskundigen. Het kabinet bagatelliseert de ernst van Poetins actie vinden zij. De kritiek is terecht! Het kabinet voelt de urgentie niet, want het is zomer. Het kabinet moet stoppen met de zalvende toon als het spreekt over de actuele situatie. Het straalt uit dat alles goed komt maar als de gastoevoer stokt dan moet Nederland op brandstofrantsoen: industrieën stil, straatlantaarns uit en douchen peperduur. Dat is geen leuke boodschap maar wel een noodzakelijke, zodat iedereen de ernst van de situatie inziet. Poetin deinst nergens voor terug. Daarom moet het kabinet snel een proactieve houding aannemen en alles in het werk stellen om de Nederlandse economie en maatschappij overeind te houden. (FD)

__________

Tegenstand in GroenLinks en PvdA: ‘Dit fusieproces dreigt partij te verscheuren’
Tegenstanders uit de linkse achterban van de PvdA en GroenLinks spreken zich uit tegen de fusieplannen. Volgens prominente PvdA’ers zoals oud-partijvoorzitter Hans Spekman en Ruud Vreeman gaat de partijtop te overhaast te werk. Bij GroenLinks wordt gevreesd voor ideologische verwatering. Critici van beide partijen schreven zaterdag ingezonden stukken in De Volkskrant. De PvdA’ers zijn niet categorisch tegen samenwerking maar daar hoort een zorgvuldig proces aan vooraf te gaan waarbij de PvdA zich ook de vraag moet stellen of de partij na een fusie ‘de traditionele achterban’ niet verliest. ‘De mensen met een smalle beurs en een bescheiden opleiding hebben ons verlaten en voelen zich verraden. Halen we die met een samenwerking met GroenLinks terug?’
De tegenstanders van GroenLinks onder leiding van Sabine Scharwachter spreken zich uit tegen een fusie met de PvdA. Zij zien niets in een samenwerking met een ‘krimpende bestuurspartij’ die te weinig oog heeft gehad voor de belangen van de jonge generatie. Zij wijzen naar PvdA’er Dick Benschop, naar Aboutaleb die door de VN op de vingers is getikt vanwege het woonbeleid en naar PvdA’ers die na hun politieke carrière ‘oliegeld binnenharkten’ bij Shell. Zij waarschuwen ook dat een fusie geen garantie is voor zetelwinst en op het gevaar dat linkse kiezers weglopen met ‘verdere versnippering in het linkse landschap’ tot gevolg. (VK)

__________

Uitstoot stikstof moet in sommige gebieden 70 tot 80 procent omlaag.
Voor het eerst heeft het kabinet tot in detail uitgewerkt hoe hard de stikstofuitstoot in elk deel van het land moet krimpen. Rond gebieden zoals de Gelderse Vallei en de Peel in Brabant moet de uitstoot met 70 tot 80% omlaag. Zulke percentages zijn volgens deskundigen onhaalbaar zonder op grote schaal boeren uit te kopen, iets wat zeer gevoelig ligt in de sector. Volgens een Leids onderzoek moet snel actie worden ondernomen in een handvol gebieden: Gelderse Vallei, Het Groene Hart en op de zandgronden in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant. Deze zijn samen verantwoordelijk voor de helft van de totale stikstofuitstoot in de landbouw. Hoe de provincies de uitstoot willen terugdringen mogen ze zelf bepalen. (NRC)

__________

Kabinet ziet af van bevriezen kinderbijslag.
De kinderbijslag wordt de komende jaren toch niet bevroren. Het kabinet trekt de voorgenomen bezuinigingsmaatregel in, omdat gezinnen daardoor te veel aan koopkracht zouden inboeten. Bovendien is de Eerste Kamer tegen het plan. Het vorige kabinet wilde 130 miljoen euro besparen per jaar door de kinderbijslag tijdelijk niet mee te laten stijgen met de inflatie. Normaal wordt deze bijdrage 2 keer per jaar met het inflatiecijfer verhoogd. Minister Koolmees had vorig jaar echter geld nodig (380 mln) om de uitbreiding en dienstverlening (100 mln) van het ouderschapsverlof te betalen vanwege Europese regelgeving. Ouders hebben vanaf augustus recht op 9 weken 70% doorbetaling van hun loon. Hij vond die bezuiniging redelijk omdat het kabinet eerder de kinderbijslag met 250 miljoen had verhoogd en het kind-gebonden budget, een toeslag voor gezinnen met lage inkomens, met in totaal 650 miljoen was verhoogd. (VK)