Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 5 mei 2025 t/m zo 11 mei 2025
Radicaal-rechts wint eerste ronde Roemenië, premier treedt af.
George Simion heeft de 1e rondes van de presidentsverkiezingen gewonnen in Roemenië. De kandidaat die de regering naar voren had geschoven, haalde de 2e ronde op 18 mei niet. Simion kreeg 41% van de stemmen en zal het over 2 weken opnemen tegen de pro-Europese, onafhankelijke kandidaat Nicusor Dan. De burgemeester van Boekarest die campagne voert met een anticorruptieagenda eindigde met 21% van de stemmen op de 2e plaats. Coalitiekandidaat Antonescu eindigde als derde. Premier Ciolacu heeft de coalitie dan ook laten vallen. Men blijft tot na de 2e ronde. Deze coalitie is niet langer legitiem zei hij. ‘De volgende president zou mij toch vervangen’. Na de verkeizingen in december vormden de 3 pro-Europese partijen een regering. Zonder deze combinatie is er geen meerderheid mogelijk die rechts radicale partijen buitenspel zet. Simion is tegen militaire hulp aan Oekraine, is kritisch over de koers van de EU en bewonderaar van Trump. ‘We zijn een Trumpistische partij die Roemenie zal besturen en die van Roemenie een sterke bondgenoot van de VS zal maken’, zei hij. (FD)
Faber plaatst uitvoerders voor raadsel bij aanpak asielzoekers.
Ze kondigde onlangs in de 2e Kamer aan dat ‘alles op orde’ is om per 1 juni te beginnen met een strenge aanpak van overlastgevende asielzoekers in Ter Apel. Partijen die het beleid moeten uitvoeren hebben geen idee hoe de PVV-minister daarbij komt…… Ze noemde het een doorbraak. De migratieketen is daar klaar voor, we hebben de boel op orde. De uitspraken van de minister hebben tot onrust en onbegrip geleid bij de zogenoemde ketenpartners die het beleid moeten uitvoeren waaronder de gemeente Ter Apel, het COA, de Immigratie en Naturalisatie (IND) en de politie. Volgens meerdere bronnen is lang niet alles op orde en is het geen reëel plan om op 1 juni te beginnen. Faber, die al maanden worstelt met de aanpak van de relatief kleine groep asielzoekrs die in Ter Apel overlast veroorzaakt, negeerde de waarschuwingen en deed toch haar belofte aan de 2e Kamer. Ook burgemeester Velema van Ter Apel vroeg haar de aankondiging uit te stellen, ze besloot anders laat hij weten. De gemeente heeft geen idee wie het nieuwe, strenge regime moet handhaven. De politie kan het niet gezien de beperkte capaciteit. Ook het COA zegt dat de boel niet op orde is. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de randvoorwaarden voor een streng regime en een juridisch houdbaar karakter. Maar zelfs als aan alle voorwaarden is voldaan is er wel enige voorbereidingstijd nodig om te kunnen starten aldus het COA. De minister wil structureel overlastgevende asielzoekers een permanent gebiedsverbod opleggen voor Ter Apel en omgeving. (VK)
Merz moet zich nu bewijzen.
Het was een dramatische dag voor CDU-leider Merz. Pas in een tweede stemming koos de Bondsdag hem als kanselier. Duitsland ontsnapte deze week op het nippertje aan een constitutionele crisis: bij een tweede stemronde is Merz tot kanselier verkozen. Bij de eerste poging kwam hij 6 stemmen tekort. Nog nooit in de geschiedenis haalde een kandidaat-kanselier de eerste stemronde niet, en urenlang heerste in politiek Berlijn onzekerheid over de verdere gang van zaken. De coalitie van CDU|CSU en SPD heeft 328 zetels en de fracties zijn compleet, dus een meerderheid van 316 stemmen moest goed haalbaar zijn. De stemming was een formaliteit. Toen dat niet gebeurde was de ontzetting groot. Voor Merz is zijn nederlaag, de 6 ontbrekende stemmen, een drama. Dinsdagmiddag zou zijn kabinet beëdigd worden. Woensdag zou Merz naar Parijs en Warschau vliegen. Merz is beschadigd voor hij überhaupt begint. Vijf uur na de nederlaag van Merz krijgen de fracties alsnog de handen op elkaar voor een tweede stemronde en Merz wordt gekozen met 325 stemmen, dus 15 meer dan in de eerste ronde. Vijftien Bondsdagleden hebben zich dus bedacht - nadat ze konden zien hoe gretig de populisten de chaos in de Bondsdag konden benutten. Merz en zijn ploeg kunnen alsnog aan de slag - en zullen hopen dat hun termijn niet verder bepaald wordt door interne instabiliteit. (NRC)
Canada is niet te koop, vertelt nieuwe premier aan Trump.
Het was een ontmoeting die vriendelijk begon, maar tegen het einde toch enigszins leek te ontsporen. Een week nadat Carney de liberalen met een anti-Trump boodschap verrassend aan de overwinning hielp in de verkiezingen, had de Canadese premier een ontmoeting met Trump. Trump sloeg het buurland en belangrijkste handelspartner van de VS met hoge importtarieven om de oren. Daarnaast flirt Trump met het idee om van Canada de 51e staat van Amerika te maken. De verwachtingen voor deze bijeenkomst waren in Canada zodoende hooggespannen. Hoe zou de onervaren politicus zich weren tegenover Trump die geen blad voor de mond neemt? Beleefd en afwachtend, zo bleek. En meelachend met de president als die een grapje maakte, ook als dat niet zo gepast was toen Trump refereerde aan de ruimte waar ze waren en Zelensky. Maar Carney had wel een hele duidelijke boodschap: handen thuis. ‘Canada is niet te koop en zal niet te koop zijn!’ ‘Zeg nooit,nooit’, antwoorddeT Trump. Hij benadrukte de onderlinge vriendschap maar een vriend dreigt doorgaans niet het bezit van de anderen af te pakken. Trump plaatste voor aanvang een bericht over Canada op zijn platform: ‘We hebben hun auto’s, energie en hout niet nodig, we hebben NIKS nodig van wat zij hebben behalve hun vriendschap. Zij daarentegen hebben alles van ons nodig.’ En met die boodschap eindigde de ontmoeting voor de draaiende camera’s. Een zichtbaar ongemakkelijke Carney wilde nog wat zeggen maar de pers werd de ruimte al uitgeleid. (FD)
Nederlanders shoppen meer online dan andere Europeanen: vooral kleding populair.
In de afgelopen 2 maanden vulde 94% van de bevolking minimaal 1 digitaal winkelmandje, het merendeel met kleding en accessoires. Volgens Eurostat staat Nederland voor het 4e jaar op rij op de 2e plek in de lijst met EU-landen als het aankomt op online winkelen. Ierland staat dit jaar op de 1e plek: daar shopte 95% van de bevolking online. De koploper van vorig jaar was Denemarken. Nederlanders doen vooral meer online aankopen omdat het bestelproces steeds gemakkelijker wordt. Van alle online aankopen binnen de EU zijn de meeste gedaan door jongeren en jong volwassenen uit Ierland, Nederland, Zweden en Tsjechië. Slechts 5% van de bevolking binnen deze leeftijdscategorie deed vorig jaar geen digitale bestelling. Ook 65-plussers winkelen steeds vaker via hun computer, tablet of telefoon. Vorig jaar deed meer dan 85% van de Nederlandse senioren een digitale aankoop. De stijging is geen verrassing. Fysieke winkels worstelen al langer om online kopers aan zich te binden. Zo vroeg Blokker mede om die reden dit jaar faillissement aan en lijken koopavonden ook langzaam te verdwijnen uit de straten. (VK)
Europees leergeld…
In 2023 schreef ik eens over een aantal absurde plannen die Italie had met de vele miljarden uit het coronaherstelfonds. Zo ging er in het Siciliaanse Marsala €800.000 naar een verwaarloosde en nooit afgebouwde paardenracebaan uit de jaren tachtig. Precies wat het verarmde en vergrijsde stadje nodig had….. Inmiddels zijn er niet alleen twijfels over de plannen, maar ook over de bestedingen van de €650 mrd uit het fonds. De Europese Rekenkamer was hard: er is weinig informatie over de resultaten en geen informatie over de werkelíjke kosten. De Europese Commissie vertrouwt op nationale controlesystemen, maar die voldoen lang niet altijd. Dit geeft natuurlijk zuurstof aan cynisme over Europese geldsmijterij. Het fonds bestaat immers niet uit gratis geld, maar uit leningen die gewoon terugbetaald moeten worden. Die leningen zijn door de gestegen rente bovendien flink duurder dan ooit begroot. Het is ook koren op de molen van het verzet tegen meer gezamenlijke Europese schuld, voor bijvoorbeeld defensie. En terecht, want er is vertrouwen nodig dat Europa volwassen genoeg is en toezicht en verantwoording kan afdwingen. Dit soort leergeld kun je niet te vaak betalen…… (Anna Dijkman in het FD)
Macron en Merz willen Frans-Duitse as nieuw elan geven.
Met het bezoek van Merz aan Parijs moet de haperende Frans-Duitse motor na jaren van moeizame samenwerking weer op volle toeren gaan draaien. Macron kondigde daartoe woensdag een gezamenlijke veiligheids- en defensieraad aan. Na jaren van stroeve samenwerking tussen Parijs en Berlijn staan Macron en Merz klaar om de relatie nieuw elan te geven. Macron wil de relatie ‘sterker dan ooit’ maken en vaart zetten achter plannen voor het versterken van de Europese autonomie, de veiligheid en de concurrentiekracht. Dat Merz zichzelf bij voorbaat al ‘een zeer Europese bondskanselier’ heeft genoemd zal Macron als muziek in de oren hebben geklonken. Het Franse stokpaardje van Europese soevereiniteit vindt weerklank bij de bondskanselier, zelfs op het gebied van defensie. In de veiligheids- en defensieraad gaan Berlijn en Parijs op regelmatige basis de strategie afstemmen onder meer over de steun aan Oekraïne en de constante dreiging van Rusland voor de Europese veiligheid. In een opiniestuk pleiten ze ondermeer voor het verhogen van de defensieuitgaven en het terugbrengen van het aantal verschillende defensiesystemen in Europa. Daarnaast moet de EU vaart maken met het verminderen van de regeldruk. (VK)
Amerikaanse centrale bank weerstaat druk Trump: rente niet omlaag.
Trumps economische beleid dreigt de inflatie en de werkloosheid omhoog te jagen meent de Fed. Bij een bestuursvergadering hield de Fed de rente ongewijzigd op een bandbreedte tussen de 4,25 en 4,5%. De voorbije weken viel Trump Powell aan vanwege diens weigering de rente laten zakken. Hij noemde hem een ‘loser’ en ‘meneertje te laat’ en dreigde met het ontslag van Powell. De Fed houdt echter voet bij stuk. Volgens het bestuur is de onzekerheid over de economie verder toegenomen door de handelsoorlog van Trump. Het jaagt de inflatie aan en tast ook de economische groei aan. De risico’s op hogere werkloosheid en op hogere inflatie zijn gestegen aldus Powell in een persconferentie. De Fed streeft een dubbel doel na: prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid. Momenteel ligt de inflatie op 2,4% en de werkloosheid op 4,2%. Het consumentenvertrouwen is sinds Trump’s aantreden gekelderd maar de banengroei blijft sterk. Een recessie voorziet de Fed vooralsnog niet. Behalve de invoerheffingen zijn ook Trumps migratiebeleid, dereguleringsagenda en begrotingsbeleid onzekere factoren voor de economie en voor de inflatieontwikkeling. (NRC)
Een Amerikaanse paus!
Na een vrij kort conclaaf is donderdag kardinaal Robert Prevost gekozen tot de nieuwe paus. De 69-jarige priester, die als naam Leo XIV heeft aangenomen is de eerste Amerikaan in het hoogste ambt van de katholieke kerk. Honderdduizend toeschouwers zagen de witte rook op het Sint-Pietersplein in Rome. Bruggen bouwen en toewerken naar vrede: die boodschap gaf de pas verkozen paus de wereld mee. De Amerikaan moet de ‘soft power’ van het Vaticaan strategisch zien in te zetten in een complexe wereld waarin leiders lijnrecht tegenover elkaar staan. Vaticaankenners reageerden enigszins verbaasd toen Prevost als eerste Noord-Amerikaan het bordes betrad in de pauselijke witte soutane. Hij behoort tot de orde der Augustijnen en als lid daarvan spendeerde hij vele jaren in Peru. Eind jaren negentig keerde hij terug naar de VS en werd hij de hoogste leider van de Augustijnen. Hij voelde zich daar zo thuis dat hij in 2015 de Peruaanse nationaliteit aannam. In 2023 haalde Franciscus hem naar Rome waar hij meerdere bestuurlijke rollen vervulde waardoor hij als bekend gezicht met een uitgebreid netwerk geldt. Hij werd hoofd van de Dicasterie voor de Bisschoppen, de afdeling die bisschoppen benoemt. Ondanks zijn statuur binnen het Vaticaan trad Prevost weinig op de voorgrond. In een van zijn spaarzame optredens maakte hij in 2023 duidelijk dat het werk wat hem betreft neerkomt op het uitdragen van de boodschap dat ‘iedereen welkom is in de kerk’. In de eerste toespraak benadrukte hij meermaals het belang van vrede. Daarnaast bedankte hij zijn voorganger Franciscus, met wie hij een warme band had, voor diens pogingen de kerk te hervormen naar een instituut dat zich altijd inzet voor ‘vrede en liefdadigheid’ en 'dicht bij de mensen blijft’. In Leo XIV, zo concludeerden Vaticaankenners, heeft de kerk een voortzetter van het pontificaat van Franciscus gevonden. (VK)
George Simion heeft de 1e rondes van de presidentsverkiezingen gewonnen in Roemenië. De kandidaat die de regering naar voren had geschoven, haalde de 2e ronde op 18 mei niet. Simion kreeg 41% van de stemmen en zal het over 2 weken opnemen tegen de pro-Europese, onafhankelijke kandidaat Nicusor Dan. De burgemeester van Boekarest die campagne voert met een anticorruptieagenda eindigde met 21% van de stemmen op de 2e plaats. Coalitiekandidaat Antonescu eindigde als derde. Premier Ciolacu heeft de coalitie dan ook laten vallen. Men blijft tot na de 2e ronde. Deze coalitie is niet langer legitiem zei hij. ‘De volgende president zou mij toch vervangen’. Na de verkeizingen in december vormden de 3 pro-Europese partijen een regering. Zonder deze combinatie is er geen meerderheid mogelijk die rechts radicale partijen buitenspel zet. Simion is tegen militaire hulp aan Oekraine, is kritisch over de koers van de EU en bewonderaar van Trump. ‘We zijn een Trumpistische partij die Roemenie zal besturen en die van Roemenie een sterke bondgenoot van de VS zal maken’, zei hij. (FD)
Faber plaatst uitvoerders voor raadsel bij aanpak asielzoekers.
Ze kondigde onlangs in de 2e Kamer aan dat ‘alles op orde’ is om per 1 juni te beginnen met een strenge aanpak van overlastgevende asielzoekers in Ter Apel. Partijen die het beleid moeten uitvoeren hebben geen idee hoe de PVV-minister daarbij komt…… Ze noemde het een doorbraak. De migratieketen is daar klaar voor, we hebben de boel op orde. De uitspraken van de minister hebben tot onrust en onbegrip geleid bij de zogenoemde ketenpartners die het beleid moeten uitvoeren waaronder de gemeente Ter Apel, het COA, de Immigratie en Naturalisatie (IND) en de politie. Volgens meerdere bronnen is lang niet alles op orde en is het geen reëel plan om op 1 juni te beginnen. Faber, die al maanden worstelt met de aanpak van de relatief kleine groep asielzoekrs die in Ter Apel overlast veroorzaakt, negeerde de waarschuwingen en deed toch haar belofte aan de 2e Kamer. Ook burgemeester Velema van Ter Apel vroeg haar de aankondiging uit te stellen, ze besloot anders laat hij weten. De gemeente heeft geen idee wie het nieuwe, strenge regime moet handhaven. De politie kan het niet gezien de beperkte capaciteit. Ook het COA zegt dat de boel niet op orde is. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de randvoorwaarden voor een streng regime en een juridisch houdbaar karakter. Maar zelfs als aan alle voorwaarden is voldaan is er wel enige voorbereidingstijd nodig om te kunnen starten aldus het COA. De minister wil structureel overlastgevende asielzoekers een permanent gebiedsverbod opleggen voor Ter Apel en omgeving. (VK)
Merz moet zich nu bewijzen.
Het was een dramatische dag voor CDU-leider Merz. Pas in een tweede stemming koos de Bondsdag hem als kanselier. Duitsland ontsnapte deze week op het nippertje aan een constitutionele crisis: bij een tweede stemronde is Merz tot kanselier verkozen. Bij de eerste poging kwam hij 6 stemmen tekort. Nog nooit in de geschiedenis haalde een kandidaat-kanselier de eerste stemronde niet, en urenlang heerste in politiek Berlijn onzekerheid over de verdere gang van zaken. De coalitie van CDU|CSU en SPD heeft 328 zetels en de fracties zijn compleet, dus een meerderheid van 316 stemmen moest goed haalbaar zijn. De stemming was een formaliteit. Toen dat niet gebeurde was de ontzetting groot. Voor Merz is zijn nederlaag, de 6 ontbrekende stemmen, een drama. Dinsdagmiddag zou zijn kabinet beëdigd worden. Woensdag zou Merz naar Parijs en Warschau vliegen. Merz is beschadigd voor hij überhaupt begint. Vijf uur na de nederlaag van Merz krijgen de fracties alsnog de handen op elkaar voor een tweede stemronde en Merz wordt gekozen met 325 stemmen, dus 15 meer dan in de eerste ronde. Vijftien Bondsdagleden hebben zich dus bedacht - nadat ze konden zien hoe gretig de populisten de chaos in de Bondsdag konden benutten. Merz en zijn ploeg kunnen alsnog aan de slag - en zullen hopen dat hun termijn niet verder bepaald wordt door interne instabiliteit. (NRC)
Canada is niet te koop, vertelt nieuwe premier aan Trump.
Het was een ontmoeting die vriendelijk begon, maar tegen het einde toch enigszins leek te ontsporen. Een week nadat Carney de liberalen met een anti-Trump boodschap verrassend aan de overwinning hielp in de verkiezingen, had de Canadese premier een ontmoeting met Trump. Trump sloeg het buurland en belangrijkste handelspartner van de VS met hoge importtarieven om de oren. Daarnaast flirt Trump met het idee om van Canada de 51e staat van Amerika te maken. De verwachtingen voor deze bijeenkomst waren in Canada zodoende hooggespannen. Hoe zou de onervaren politicus zich weren tegenover Trump die geen blad voor de mond neemt? Beleefd en afwachtend, zo bleek. En meelachend met de president als die een grapje maakte, ook als dat niet zo gepast was toen Trump refereerde aan de ruimte waar ze waren en Zelensky. Maar Carney had wel een hele duidelijke boodschap: handen thuis. ‘Canada is niet te koop en zal niet te koop zijn!’ ‘Zeg nooit,nooit’, antwoorddeT Trump. Hij benadrukte de onderlinge vriendschap maar een vriend dreigt doorgaans niet het bezit van de anderen af te pakken. Trump plaatste voor aanvang een bericht over Canada op zijn platform: ‘We hebben hun auto’s, energie en hout niet nodig, we hebben NIKS nodig van wat zij hebben behalve hun vriendschap. Zij daarentegen hebben alles van ons nodig.’ En met die boodschap eindigde de ontmoeting voor de draaiende camera’s. Een zichtbaar ongemakkelijke Carney wilde nog wat zeggen maar de pers werd de ruimte al uitgeleid. (FD)
Nederlanders shoppen meer online dan andere Europeanen: vooral kleding populair.
In de afgelopen 2 maanden vulde 94% van de bevolking minimaal 1 digitaal winkelmandje, het merendeel met kleding en accessoires. Volgens Eurostat staat Nederland voor het 4e jaar op rij op de 2e plek in de lijst met EU-landen als het aankomt op online winkelen. Ierland staat dit jaar op de 1e plek: daar shopte 95% van de bevolking online. De koploper van vorig jaar was Denemarken. Nederlanders doen vooral meer online aankopen omdat het bestelproces steeds gemakkelijker wordt. Van alle online aankopen binnen de EU zijn de meeste gedaan door jongeren en jong volwassenen uit Ierland, Nederland, Zweden en Tsjechië. Slechts 5% van de bevolking binnen deze leeftijdscategorie deed vorig jaar geen digitale bestelling. Ook 65-plussers winkelen steeds vaker via hun computer, tablet of telefoon. Vorig jaar deed meer dan 85% van de Nederlandse senioren een digitale aankoop. De stijging is geen verrassing. Fysieke winkels worstelen al langer om online kopers aan zich te binden. Zo vroeg Blokker mede om die reden dit jaar faillissement aan en lijken koopavonden ook langzaam te verdwijnen uit de straten. (VK)
Europees leergeld…
In 2023 schreef ik eens over een aantal absurde plannen die Italie had met de vele miljarden uit het coronaherstelfonds. Zo ging er in het Siciliaanse Marsala €800.000 naar een verwaarloosde en nooit afgebouwde paardenracebaan uit de jaren tachtig. Precies wat het verarmde en vergrijsde stadje nodig had….. Inmiddels zijn er niet alleen twijfels over de plannen, maar ook over de bestedingen van de €650 mrd uit het fonds. De Europese Rekenkamer was hard: er is weinig informatie over de resultaten en geen informatie over de werkelíjke kosten. De Europese Commissie vertrouwt op nationale controlesystemen, maar die voldoen lang niet altijd. Dit geeft natuurlijk zuurstof aan cynisme over Europese geldsmijterij. Het fonds bestaat immers niet uit gratis geld, maar uit leningen die gewoon terugbetaald moeten worden. Die leningen zijn door de gestegen rente bovendien flink duurder dan ooit begroot. Het is ook koren op de molen van het verzet tegen meer gezamenlijke Europese schuld, voor bijvoorbeeld defensie. En terecht, want er is vertrouwen nodig dat Europa volwassen genoeg is en toezicht en verantwoording kan afdwingen. Dit soort leergeld kun je niet te vaak betalen…… (Anna Dijkman in het FD)
Macron en Merz willen Frans-Duitse as nieuw elan geven.
Met het bezoek van Merz aan Parijs moet de haperende Frans-Duitse motor na jaren van moeizame samenwerking weer op volle toeren gaan draaien. Macron kondigde daartoe woensdag een gezamenlijke veiligheids- en defensieraad aan. Na jaren van stroeve samenwerking tussen Parijs en Berlijn staan Macron en Merz klaar om de relatie nieuw elan te geven. Macron wil de relatie ‘sterker dan ooit’ maken en vaart zetten achter plannen voor het versterken van de Europese autonomie, de veiligheid en de concurrentiekracht. Dat Merz zichzelf bij voorbaat al ‘een zeer Europese bondskanselier’ heeft genoemd zal Macron als muziek in de oren hebben geklonken. Het Franse stokpaardje van Europese soevereiniteit vindt weerklank bij de bondskanselier, zelfs op het gebied van defensie. In de veiligheids- en defensieraad gaan Berlijn en Parijs op regelmatige basis de strategie afstemmen onder meer over de steun aan Oekraïne en de constante dreiging van Rusland voor de Europese veiligheid. In een opiniestuk pleiten ze ondermeer voor het verhogen van de defensieuitgaven en het terugbrengen van het aantal verschillende defensiesystemen in Europa. Daarnaast moet de EU vaart maken met het verminderen van de regeldruk. (VK)
Amerikaanse centrale bank weerstaat druk Trump: rente niet omlaag.
Trumps economische beleid dreigt de inflatie en de werkloosheid omhoog te jagen meent de Fed. Bij een bestuursvergadering hield de Fed de rente ongewijzigd op een bandbreedte tussen de 4,25 en 4,5%. De voorbije weken viel Trump Powell aan vanwege diens weigering de rente laten zakken. Hij noemde hem een ‘loser’ en ‘meneertje te laat’ en dreigde met het ontslag van Powell. De Fed houdt echter voet bij stuk. Volgens het bestuur is de onzekerheid over de economie verder toegenomen door de handelsoorlog van Trump. Het jaagt de inflatie aan en tast ook de economische groei aan. De risico’s op hogere werkloosheid en op hogere inflatie zijn gestegen aldus Powell in een persconferentie. De Fed streeft een dubbel doel na: prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid. Momenteel ligt de inflatie op 2,4% en de werkloosheid op 4,2%. Het consumentenvertrouwen is sinds Trump’s aantreden gekelderd maar de banengroei blijft sterk. Een recessie voorziet de Fed vooralsnog niet. Behalve de invoerheffingen zijn ook Trumps migratiebeleid, dereguleringsagenda en begrotingsbeleid onzekere factoren voor de economie en voor de inflatieontwikkeling. (NRC)
Een Amerikaanse paus!
Na een vrij kort conclaaf is donderdag kardinaal Robert Prevost gekozen tot de nieuwe paus. De 69-jarige priester, die als naam Leo XIV heeft aangenomen is de eerste Amerikaan in het hoogste ambt van de katholieke kerk. Honderdduizend toeschouwers zagen de witte rook op het Sint-Pietersplein in Rome. Bruggen bouwen en toewerken naar vrede: die boodschap gaf de pas verkozen paus de wereld mee. De Amerikaan moet de ‘soft power’ van het Vaticaan strategisch zien in te zetten in een complexe wereld waarin leiders lijnrecht tegenover elkaar staan. Vaticaankenners reageerden enigszins verbaasd toen Prevost als eerste Noord-Amerikaan het bordes betrad in de pauselijke witte soutane. Hij behoort tot de orde der Augustijnen en als lid daarvan spendeerde hij vele jaren in Peru. Eind jaren negentig keerde hij terug naar de VS en werd hij de hoogste leider van de Augustijnen. Hij voelde zich daar zo thuis dat hij in 2015 de Peruaanse nationaliteit aannam. In 2023 haalde Franciscus hem naar Rome waar hij meerdere bestuurlijke rollen vervulde waardoor hij als bekend gezicht met een uitgebreid netwerk geldt. Hij werd hoofd van de Dicasterie voor de Bisschoppen, de afdeling die bisschoppen benoemt. Ondanks zijn statuur binnen het Vaticaan trad Prevost weinig op de voorgrond. In een van zijn spaarzame optredens maakte hij in 2023 duidelijk dat het werk wat hem betreft neerkomt op het uitdragen van de boodschap dat ‘iedereen welkom is in de kerk’. In de eerste toespraak benadrukte hij meermaals het belang van vrede. Daarnaast bedankte hij zijn voorganger Franciscus, met wie hij een warme band had, voor diens pogingen de kerk te hervormen naar een instituut dat zich altijd inzet voor ‘vrede en liefdadigheid’ en 'dicht bij de mensen blijft’. In Leo XIV, zo concludeerden Vaticaankenners, heeft de kerk een voortzetter van het pontificaat van Franciscus gevonden. (VK)