Nieuwsoverzicht van ma 7 julii 2025 t/m zo 13 juli 2025
Woningbezit onder jongeren neemt flink af.
De meerderheid van de Nederlandse huishoudens woont in een eigen woning. Maar onder jongeren is het een minderheid. En de afgelopen jaren is het eigenwoningbezit onder deze groep flink afgenomen. Zo daalde volgens het CBS het woningbezit bij de groep 25- tot 30-jarigen de afgelopen 10 jaar met 16%. Onder ouderen is het juist gestegen.
In Nederland woont 56% van de huishoudens in een koophuis. Dat aandeel is al jaren gelijk. Maar onder meer vanwege de gestegen woningprijzen en strengere hypotheekregels is het aandeel eigenwoningbezit onder de 45-minners sinds 2008 gedaald. Vooral bij de minst verdienende 45-minners is het eigen woningbezit sterk afgenomen in alle leeftijdsgroepen. Tot 45 jaar is het huizenbezit van huishoudens met een inkomen beneden modaal sinds 2013 zelfs gehalveerd.
Onder ouderen is het eigenwoningbezit juist flink toegenomen. In de groep 75-plussers is het bezit zelfs met 30% gegroeid in de afgelopen tien jaar. Dat komt mede doordat de bevolking vergrijst en ouderen langer zelfstandig blijven wonen. (FD)
……………………………………………….
China profiteert van oorlog in Oekraïne.
China heeft er alle belang bij dat de oorlog in Oekraïne voortduurt zou de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi hebben gezegd.
Hij gaf deze week een zeldzaam inkijkje in de manier waarop Beijing de oorlog in Oekraïne en de mondiale machtsverhoudingen inschat. China heeft geen belang bij een snel einde van de oorlog, zo werd duidelijk bij zijn bezoek in Brussel. Wang was daar om een China-EU top voor te bereiden. Hij heeft decennialang diplomatieke ervaring en is – voor de 2e keer – minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens zijn bezoek sprak hij met de voorzitter van de Europese Raad Antonio Costa, met Von der Leyen en met Kallas.
Wang zou aan Kallas hebben duidelijk gemaakt dat het in het voordeel van China is dat de oorlog in Oekraïne voortduurt omdat die de VS belemmert zich voluit op Azië te richten wat nadelig zou zijn voor Beijing.
Vanuit Chinees perspectief houdt Poetins Oekraïne-oorlog de VS gebonden aan Europa. De analyse van Wang werd door Europese bronnen bevestigd. Formeel heeft China van meet af aan uitdrukkelijk gesteld dat het geen partij is in de oorlog in Oekraïne en aangedrongen op beëindiging van de gevechten. (NRC)
……………………………………………….
Nederlanders geven elk jaar meer uit aan zomervakantie: vorig jaar 77 euro per dag.
Maar ze boekten in 2024 wel minder overnachtingen dan een jaar eerder. Ongeveer driekwart van de Nederlanders ging in de zomer op reis. Een gemiddelde vakantie duurde ongeveer 9 dagen. Vakantiegangers gaven daarbij 77 euro per dag uit. Dat is meer dan in voorgaande jaren: in 2022 lag het budget nog op 66 euro, in 2023 steeg dit naar 71 euro, aldus het CBS.
In totaal boekten Nederlanders tussen mei en september in 2024 zo’n 177 miljoen overnachtingen. Dat zijn er iets minder dan in de 2 voorgaande jaren toen er 184 miljoenovernachtingen waren.
De duur van een vakantie is afhankelijk van de bestemming. Zo blijven Nederlanders tijdens een rondreis ongeveer 16 dagen weg en duurt een vakantie aan het strand gemiddeld 12 dagen. Net als in voorgaande jaren koos het merendeel voor een bestemming in het buitenland. Frankrijk was met 2 miljoen vakanties het populairst, gevolgd door Duitsland met 1,8 miljoen vakanties. Ook dit jaar zijn deze twee bestemmingen populair, zegt de ANWB. Van alle vakantiegangers blijft 92% in Europa. Bijna een derde van de Nederlands bleef vorig jaar in de zomer thuis. Daarvan gaf het merendeel simpelweg de voorkeur aan thuisblijven.(VK)
…………………………………………….
Bestaat Maga wel..?
Trump kreeg zijn ‘Big Beautiful Bill’, met daarin belastingkortingen, meer geld voor grensbewaking en nog veel meer uitgaven. Het interne verzet bij de Republikeinen bleek voor de bühne. Ja, Trumps wet voegt duizenden miljarden aan de staatsschuld toe, maar dat bleek voor bijna niemand een onoverkomelijk bezwaar.
Een belangrijk geloofsartikel van Make America Great Again-beweging is daarmee weinig waard gebleken. Amerika’s nieuwe generatie rechtse radicalen zei ooit begrotingsconservatief te zijn. Totdat Trump anders wenste, blijkbaar.
Met de bombardementen op Iran gebeurde hetzelfde. Afgelopen weekeinde interviewde de FT Steve Bannon, die zichzelf ziet als de geestelijk vader van Maga. Hij had geprobeerd Trump de aanval uit het hoofd te praten. Tevergeefs. Trump laat zich weinig gelegen liggen aan de belofte een einde te maken aan militaire interventies in het Midden-Oosten.
Bestaat er eigenlijk wel een Maga-beweging, met eigen opvattingen en ideeen over Amerika? Of betekent Maga simpelweg Trump volgen? Als Elon Musks nieuwe partij daadwerkelijk meedoet aan verkiezingen, zal het antwoord wellicht blijken.
(Casper Thomas in het FD)
………………………………………………..
In Qatar is het erop of eronder voor ernstig verzwakte Hamas.
Hamas onderhandelt over meer dan alleen een bestand. Het voortbestaan staat op het spel. Op het slagveld heeft de groepering klappen gekregen, maar als politieke beweging lijkt ze niet uitgespeeld.
Of er een tijdelijk staakt-het-vuren aanstaande is weet niemand. Voor de 2 miljoen inwoners van Gaza zou dat een immense verlossing zijn, evenals voor Hamas. De militante beweging heeft weliswaar zware klappen gehad maar is nog altijd de baas in delen van bezette Gazastrook. Het roept de vraag op of Hamas ook in de toekomst nog een rol van betekenis speelt.
Aan die vraag kleeft een politieke en militaire component. In militair opzicht, zoveel is duidelijk, heeft de beweging er in zijn bijna 40-jarig bestaan nog nooit zo slecht voorgestaan. Binnen Gaza heeft Hamas moeite zijn gezag te doen gelden en verliest het terrein aan gewapende bendes. Tegelijkertijd weet Hamas Israël nog steeds te raken zij het sporadischer dan voorheen.
Een complicerende factor bij dit alles is dat Hamas er weleens belang bij zou kunnen hebben om zich zwakker voor te doen dan het is. Er lopen immers onderhandelingen en als de groepering geldt als ‘verslagen’ kan de Israëlische regering een bestand makkelijker verkopen. Netanyahu, gezocht voor oorlogsmisdaden, kan zo’n overwinning narratief goed gebruiken. Andersom kan Hamas een bestand aangrijpen om zich te hergroeperen.
Tijdens het vorige bestand wisten strijders zich te hergroeperen en maakten ze van de overdracht van gijzelaars bombastische propagandashows bedoeld om de eigen onverzettelijkheid te onderstrepen.
Het verschil met toen is nu dat men veel te duchten heeft van Abu Shabab, een criminele bende van zo’n 100 man die actief is rond Rafah en die conform het principe van ‘verdeel en heers’ bewapend wordt door Israël ‘We hebben de bitterheid en onrecht dat Hamas ons aandoet, geproefd’, aldus Abu Shabab. ‘We hebben besloten om deze agressie te bestrijden.’ Voor zover bekend heeft hij geen draagvlak onder de Palestijnen.
In politiek opzicht houdt Hamas dus de zwaar bevochten monopoliepositie hoewel er dit voorjaar protesten waren tegen het ‘repressieve bewind’ van Hamas. Op de bezette Westoever is de groepering zelfs in populariteit gegroeid.
De onderhandelingen in Qatar draaien voor Hamas dus om meer dan alleen een bestand. Hamas wil overleven. Daarom wil men eis nummer één van Israël: ‘het opgeven van wapens’ dan ook niet accorderen. Dat geldt ook voor eis nummer twee: een gedwongen vertrek van sommige Hamas-leiders. Hamas heeft van de geschiedenis geleerd zegt analist Iraqi. Hij verwijst naar de jaren tachtig toen Yasser Arafat van de PLO de wapens neerlegde in ruil voor onderhandelingen. Die bleken een wassen neus en voor de PLO de opmaat naar irrelevantie. Het is een historische fout die Hamas absoluut niet wil maken. (VK)
……………………………………………….
Europees Hof van de Rechten van de Mens: Rusland schuldig neerhalen MH17.
Voor het eerst houdt een internationale rechter Rusland verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014.
Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders. De zaak die door Nederland aanhangig was gemaakt draaide in de eerste plaats om de verantwoordelijkheid van de Russische Federatie in het neerhalen van MH17 in 2014. Daarnaast moest het Hof zich buigen over of Rusland genoeg onderzoek heeft gedaan of dat er juist sprake was van tegenwerking. Op al deze punten gaven de 17 rechters van het Hof Nederland gelijk. Door het beperken van toegang tot de rampplek, het verspreiden van desinformatie, en het tegenwerken van onderzoek, heeft Rusland de nabestaanden extra leed berokkend. Daarnaast schond Rusland door MH17 neer te halen onder andere het recht van leven, vastgesteld in het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het oordeel wordt door de nabestaanden als een vorm van erkenning gezien.
De uitspraak zal voor velen niet als een verrassing komen. In 2015 stelde de OVV al vast dat het vliegtuig door een Boekraket is gecrasht. Over schuld en boete deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid geen uitspraak. Begin 2022 legde een Nederlandse rechtbank 3 verdachten bij verstek levenslang op voor hun betrokkenheid. De rechtbank achtte bewezen dat de veroordeelden een raketinstallatie uit Rusland lieten komen om de MH17 uit de lucht te halen. Rusland leverde de daders nooit uit.
Het Hof oordeelde ook over 3 klachten van Oekraïne over Russische mensenrechtenschendingen en komt met een ongekend hard oordeel. Sinds 2014 is Rusland volgens het hof verantwoordelijk voor ‘wijdverspreide en flagrante mensenrechtenschendingen’. Zo is er onder andere overtuigend bewijs geleverd van foltering, verkrachting als oorlogswapen en dwangarbeid. Het is voor het eerst dat een internationaal rechter zich uitspreekt over mensenrechtenschendingen tijdens de invasie van Oekraïne. (NRC)
………………………………………………..
West-Europa beleefde heetste juni ooit.
Met tropische nachten en een ongekend warme zee. De temperatuur was bijna 3 graden hoger dan gemiddeld. Het was nog nooit zo vroeg in het jaar zo warm en ook na zonsondergang bleef het vaak broeierig, met vele tropische nachten.
De maand telde 2 snel opeenvolgende hittegolven van 17 tot 22 juni en eind juni. In Spanje en Portugal werden temperaturen van 46 graden gemeten. Op 30 juni en 1 juli lag de gemiddelde temperatuur over 24 uur, dus inclusief de nacht, in deze regio op 24,9 graden.
De warmte kwam opvallend vroeg in het jaar. Dergelijke temperaturen zijn eerder bereikt onder andere in 2022 en 2023 maar toen pas na midden juli, blijkt uit nieuwe cijfers van klimaatdienst Copernicus.
In West Europa, in de definitie van Copernicus inclusief Portugal en Spanje en een groot deel van Italië, was het in juni gemiddeld 20,5 graden: 2,8 graden boven het gemiddelde. In Nederland was het gemiddeld 18,3 graden (normaal 16,2). Alleen juni 2023 was hier warmer. Afkoelen was ook lastig, ‘s nachts daalde het kwik niet.
Spanje telde 24 tropische nachten waarin de temperatuur boven de 20 graden bleef. Dat is 18 nachten meer dan gemiddeld in juni. De zeewind bracht nauwelijks verkoeling. Het water van de westelijke Middellandse Zee was op 30 juni 27 graden: 3,7 graden warmer dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Volgens Copernicus zullen dergelijke temperaturen vaker voor gaan komen. Door klimaatverandering worden de hittegolven frequenter en intenser. (VK)
…………………………………………….
Er komen barsten in Trumps bewondering voor Poetin.
+ Trump wil toch wapensteun aan Oekraïne voortzetten
+ Zijn ergernis over de Russische president groeit
+ Poetin daagt Trump uit met luchtaanvallen op Oekraïne
Aan de al weken aanhoudende luchtaanvallen op Oekraïne komt maar geen eind. Het Russiche leger vuurde in de nacht van dinsdag op woensdag 741 drones en raketten af op het buurland. Het is de zwaarste aanval in de meer dan 3 jaar durende oorlog. Bij de aanval was de stad Loetsk in het noordwesten van Oekraïne een belangrijk doel. Volgens Zelensky zijn met behulp van de nieuwe onderschepping veel drones neergehaald maar de druk op de luchtafweer is enorm.
De aanval vond plaats nadat Trump de felste kritiek tot nu toe had geuit op de Russische leider. Er ontstaan barsten in zijn bewondering voor de man in het Kremlin. Het lijkt eindelijk tot Trump door te dringen dat Poetin hem aan het lijntje houdt en geen vrede wil. ‘We krijgen heel veel flauwekul van Poetin naar ons hoofd gegooid’, zei Trump na een kabinetsberaad in Washington. Trump voerde een week geleden al een teleurstellend telefoongesprek met Poetin. ‘Ik boekte met hem geen enkele vooruitgang’, concludeerde hij toen. Trump wil een wapenstilstand en Zelensky wil daaraan meewerken maar Poetin houdt de boot af. Moskou heeft de druk op het slagveld opgevoerd en vertrouwt erop dat het Oekraïne langzaam maar zeker verder in het nauw kan brengen. Dat is een kwestie van lange adem. In Soemy stopte de opmars deze week. Het Oekraiense leger heroverde daar de laatste dagen gebied. En in de Donbas lukt het Poetins troepen ook niet om de stad Pokrovsk in de door de Russen geclaimde regio Donetsk te veroveren.
Onder druk van de luchtaanvallen zegt Trump Oekraïne nu extra wapens toe om drones en raketten neer te halen. Ook komt hij terug op een besluit van het Pentagon om de wapenhulp te pauzeren. Dat besluit had Hegseth, die de steun aan Oekraïne het liefst wil stopzetten, genomen. Het is al de derde keer dat Hegseth dit doet. Ook in de voorgaande 2 keren in februari en mei werd zijn besluit na enkele dagen teruggedraaid.
De relatie tussen Trump en Zelensky is zichtbaar verbeterd na die rampzalige start in het Witte Huis. En onzekere factor blijft Trump omdat onduidelijk is hoe diep zijn ergernis over Poetin zit. Volgens zijn critici kijkt hij op tegen autoritaire leiders van wie Poetin een voorbeeld is. Deze maakt daar slim gebruik van maar de geluiden uit Washington klinken hoopvol. In de woorden van Trump: ‘Hij is steeds aardig, maar het betekent niets.’ (FD)