Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 16 t/m vrij. 20 mei 2022

20 mei 2022, 17:41
· Bij de VDL Groep in Twente komen er de komende drie jaren zo’n 300 banen bij. De werkgelegenheid groeit het hardst bij VDL ETG in Almelo. Dit bedrijf produceert onder meer systemen die worden gebruikt voor machines die chips maken, maar ook vliegsimulators. Volgens VDL-topman Willem van der Leegte groeit de vraag naar chips enorm. ‘De ruim 7 miljard bewoners van onze aarde hebben nu gemiddeld vijf apparaten ter beschikking waarin chips zitten. Dat aantal apparaten met chips gaat per wereldburger verzesvoudigen. Het betekent dat ook de vraag naar onderdelen en modules voor bouwers van chipmachines gaat verzesvoudigen. Dat zijn de klanten die wij via VDL ETG in Almelo beleveren.’

· Een fikse mokerslag voor de Almelose voetbalclub Heracles. Na het 3-1 verlies tegen Sparta moest de club nacompetitie in. Directeur Rob Toussaint reageerde snel: ‘Wij zijn ook enorm teleurgesteld. We hebben gevraagd om achter de ploeg te blijven staan. We geloven erin, anders kunnen we beter meteen stoppen.’ Het hele seizoen van de Heraclieden zat al vol tegenslagen. De ellende begon met het fatale auto-ongeluk, veroorzaakt door speler Rai Vloet, waarbij de 4-jarige Gio om het leven kwam. Vervolgens werd de gehele aanval van Heracles uit elkaar getrokken door blessures en transfers. Ook liep de eerste doelman een blessure op, die hem voor de rest van het seizoen buiten de ploeg hield. De supporters zijn klaar met de leiding en bestuur. De supportersclubs lieten van zich horen met een statement. ‘Vak74’ is kritisch op het 'kleurloze bestuur dat geen actie wil ondernemen om verbeteringen en perspectief te creëren'. Ze noemen het 'empathieloze boekhoudkundige opereren' als belangrijke reden voor het chagrijn. 'Plus het gemis aan capabele, gerespecteerde clubmensen en verbinders'. Als klap op de vuurpijl werd hoofdtrainer Frank Wormuth aan de vooravond van de nacompetitie op staande voet ontslagen. Het gewenste schokeffect bleef uit. De eerste wedstrijd van de nacompetitie in Rotterdam tegen Excelsior werd met 3-0 verloren. Daarmee is het met de return in Almelo er op of er onder. Lukt het Heracles niet om het tij te keren, dan zal het volgend seizoen in de Keukenkampioendivisie moeten uitkomen. (TC Tubantia)

· 20 Oekraïense vluchtelingen krijgen een tijdelijke baan aangeboden door Universiteit Twente. Het gaat om mensen uit het netwerk van de UT, zegt woordvoerder Laurens van der Velde. ‘Wij doen bijvoorbeeld samen onderzoek. Toen duidelijk werd hoe hard de oorlog het land raakt, maakten faculteiten geld vrij uit hun eigen begroting. De universiteit profiteert er zelf ook van dat de samenwerking door kan gaan.’ Hoogleraar Elektro Magnetische Compatibiliteit (EMC) Frank Leferink van de UT is er blij met het initiatief vanuit de faculteiten. Hij heeft al drie Oekraïense promovendi in zijn groep. Een van deze vluchtelingen is Dasha Dudareva. ‘Vanwege haar technische achtergrond wilde ik haar een promotieplek geven, maar ze wil liever werken. Daar heeft ze meer aan, in het geval ze terug kan naar haar geboorteland. Het mes snijdt aan twee kanten. Zij verkeren in nood. En wij hebben mensen met de juiste kennis nodig en het is niet altijd eenvoudig die te vinden’, zegt Leferink. (TC Tubantia)

· De politie wist dankzij regionale tips van internationale transportbedrijven uit de regio een drugsbende op te rollen. De transportbedrijven uit onder meer Oldenzaal en Zwolle kwamen met tips nadat er verdachte gedragingen waren waargenomen. Op basis daarvan kon de politie duizenden kilo’s drugs in beslag nemen. Volgens justitie bestond de bende uit 21 verdachten, waarvan er 15 een sturende rol hadden. De drugsbende stond vooral bekend om de grote hoeveelheden soft- en harddrugs die werden geëxporteerd naar onder meer Ierland, Zweden en Denemarken. De 15 verdachten met een sturende rol zitten allemaal vast, de overige zes verdachten speelden volgens justitie een kleinere rol. (RTV Oost)
.
· Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum hebben ondernemers en gemeenten in Overijssel ‘bovengemiddeld veel last van stikstofregels’. Op dit moment lopen er bij de bestuursrechter in Zwolle verschillende stikstofzaken, die zijn aangespannen tegen de provincie. Van Hijum: ‘De stikstofproblematiek remt uitbreiding van bedrijven. De hele economie dreigt op slot te gaan door stikstof. Doordat we in Overijssel 24 Natura 2000-gebieden kennen, hebben we daar meer last van dan in de meeste andere provincies.’ Ondernemers in Overijssel zijn, landelijk gezien, het meest negatief over het huidige economische klimaat. En Overijssel is ook de enige provincie waar ondernemers minder denken te investeren dan het vorige jaar.

· Het was noodweer in Twente. Donderdag en vrijdag werd code oranje afgegeven voor de provincie Overijssel en niet zonder reden. In Enschede sloeg een auto over de kop door de harde windstoten, de tunnel in de Enschedesestraat in Hengelo was enkele uren onbegaanbaar en talloze bomen waaiden om. Voorafgaand aan het noodweer werd op woensdag nog een nationaal warmterecord aangetikt in Twente. Op woensdag 18 mei werd er 28,4 graden Celsius gemeten. Zo warm was het nog niet eerder geweest in Nederland op deze datum. (1Twente)

· Twente loopt achter met het verduurzamen van kantoorpanden. Bijna de helft van de kantoorgebouwen in Overijssel is nog niet duurzaam genoeg. Zij scoren een energielabel D of lager. ‘De vraag naar verduurzaming tot label C komt maar beperkt op gang. Ik merk geen grote toename van kantooreigenaren die de transitie willen maken’, zegt Frank Waleczekdirecteur van het Enschedees-Zwolse subsidieadviesbureau Subvention. Waleczek legt uit wat voor kantoren nodig is om tot het vereiste label te komen. ‘Er is niet één standaardpakket dat wij overal uitvoeren om van bijvoorbeeld label G naar label C te komen. Maar de slag naar label C kan altijd relatief eenvoudig, het vergt een aantal technische ingrepen.’ (RTV Oost)