Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 23 t/m vrij. 27 mei 2022

27 mei 2022, 18:55
· Het had een mooie dag moeten worden voor het derde zaterdagteam van KVV Losser; om het kampioenschap te vieren met 20 man op een huifkar achter de trekker aan. Alles liep goed, tot een haakse bocht bij de Lutterstraat de huifkar liet omslaan. Vanwege een te hoge snelheid in de bocht kwam de huifkar op z’n kop te terecht met iedereen er nog in. Een groot aantal hulpdiensten inclusief een traumahelikopter waren snel ten plaatse. Hoewel enkele slachtoffers naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd, viel de fysieke schade uiteindelijk relatief mee. Voorzitter Van Vliet van KVV Losser: ‘De mentale schade is onze grootste zorg nu. We moeten ervoor zorgen dat het met iedereen goed gaat.’ Burgemeester Gerrit Jan Kok vertelt wat er nu verder zal gebeuren. ‘De politie doet het onderzoek en dat wil ik afwachten. Daaruit zal ook blijken wat de rol van de gemeente was. Dat komt komende week wel aan de orde. Het meest belangrijke nu is: hoe ga je om met die jonge gasten die dit is overkomen.’ (TC Tubantia)

· Directeur Hans Kroeze van hoofdsponsor Asito denkt dat Heracles na de degradatie binnen een jaar terug kan zijn in de eredivisie. Hij heeft in een open brief supporters en andere sponsors opgeroepen om de club trouw te blijven. Volgens Kroeze moet Heracles voorkomen dat de degradatie naar de eerste divisie ook een fikse korting op de begroting betekent. Terugkeer naar het hoogste niveau heeft volgens de hoofdsponsor alles te maken met budget. ‘Dat hebben we vier jaar geleden bij de degradatie van FC Twente gezien. Als je met steun van sponsors en supporters het budget gelijk kunt houden, kun je na een jaar weer terug zijn.’ Asito heeft volgens Kroeze niet voor niets een tienjarig contract afgesloten als hoofdsponsor.

· Het lichaam van de vermiste Enschedeër Jihad Jafo is gevonden. De 33-jarige Syriër werd sinds 6 december vorig jaar vermist. Zijn lichaam werd gevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik. Jihad werd als laatst gezien bij de rotonde aan de Euregioweg en de Sleutelweg. Hier stapte hij bij iemand in de auto met wie hij per se in gesprek wou, zo werd verteld door zijn vriend. De politie gaat er van uit dat Jihad Jafo om het leven is gekomen door een misdrijf. (1Twente)

· Een groot GGD-onderzoek in Twente heeft uitgewezen dat een op de vijf jongeren vorig jaar serieus aan zelfmoord heeft gedacht. Het onderzoek werd gedaan onder 8000 jongeren uit de leerjaren twee en vier van het voortgezet onderwijs. Marlie Cerneus, adviseur gezondheidsbevordering van de GGD Twente, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. ‘Om goed te kunnen functioneren, thuis en op school, is een goede mentale gezondheid belangrijk’, aldus Cerneus. ‘Het is belangrijk om problemen vroeg te signaleren, zodat erger voorkomen kan worden.’ De zorgen over de mentale gezondheid bij jongeren namen voor de coronaperiode al toe, maar werden tijdens deze periode nog groter. Volgens Marlie Cerneus en collega-onderzoeker Marieke Weernink laten de cijfers in elk geval zien dat depressieve gevoelens en gedachten best vaak voorkomen onder jongeren. ‘Maak het bespreekbaar. Vraag op een laagdrempelige manier hoe het met iemand gaat. En dan niet alleen: 'Alles goed?' Ga als ouders eens zitten met je kind en vraag hoe zijn dag was. Wat was leuk, wat minder? En voor jongeren is het goed om te weten dat ze niet raar zijn, veel andere jongeren zitten met dezelfde problemen.’ (TC Tubantia)

· Een mogelijke formatie tussen de partijen Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie in Enschede naderen een cruciale fase. Formateurs Theo Bovens en Henk Veerbeek maakten bekend dat de partijen hopen binnen twee weken een coalitieakkoord te kunnen presenteren. De vier partijen zijn goed voor een minimale meerderheid van 20 zetels in de gemeenteraad. Voor de beoogde coalitiepartners breekt nu een cruciale fase aan. Bovens legt uit wat er tot dusver is besproken: ‘Dan gaat het om zaken als: wat voor type akkoord wil je sluiten? Wil je bijvoorbeeld ondernemend zijn? En welke bestuursstijl kies je.’ Ook over inhoudelijke standpunten is er al het nodige besproken en vastgelegd. ‘Dat zijn dan meer de thema's waarover alle partijen het wel eens zijn.’ Hij houdt nog een kleine slag om de arm. ‘Het laaghangende fruit is nu geweest. Het echte werk, wat onderhandelen betreft, gebeurt de komende dagen.’ (1Twente)

· Een oplossing voor personeelstekort ligt dichterbij dan we eerst dachten, zo meldt Kennispunt Twente. Alleen in Twente zitten er al zo’n 30.000 mensen thuis die arbeidsgeschikt zijn. Volgens Edwin van de Wiel, onderzoeker bij Kennispunt Twente, is slechts 20% van deze 30.000 werklozen al genoeg om een groot deel van het probleem op te lossen. Volgens Van de Wiel is 30 procent van de 30.000 burgers in Twente werkloos; de rest is semi-werkloos. ‘Het is opvallend dat er geen loket is voor deze laatst groep. Als er één aanspreekpunt zou zijn, dan kunnen deze mensen makkelijker worden bereikt. Mensen in de bijstand of in de WW kunnen bijvoorbeeld naar het UWV, maar waar kunnen de semi-werklozen naartoe?’ (RTV Oost)