Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 25 t/m vrij. 29 april 2022

29 april 2022, 21:07

In een paar minuten op de hoogte van wat er speelt in de Twente? Wij hebben de hoogtepunten op een rij gezet.

Er wordt in Twente steeds meer geld verdiend met activiteiten die het milieu ontlasten. Zo boekte afvalverwerker Twence een winst van 12.1 miljoen euro over 2021 (3,3 miljoen meer dan in 2020). Het is de eerste keer dat het grootste deel van de omzet van 125 miljoen voortvloeit uit de herwinning van grondstoffen uit afval en het produceren van duurzame energie. De Twentse burger profiteert hier indirect van omdat het grootste deel van de winst aan de gemeenten wordt uitgekeerd. Desondanks heeft een aantal gemeenten, waaronder Almelo, kritiek op de nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfsactiviteiten van Twence. (TC Tubantia)

__________

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in het oude stadskantoor in Hengelo gaat, een week later dan gepland, toch open. Vanwege een tekort aan bewakers moest de opvang op zich laten wachten. Vrijdag kwamen de eerste 50 vluchtelingen naar de opvang aan de Hazeweg. Om het voormalige stadskantoor klaar te maken moest er veel gebeuren, douches moesten worden geïnstalleerd en kantoorruimtes moesten worden omgetoverd tot slaapkamers. Volgens burgemeester Sander Schelberg zijn er drie beveiligingsbedrijven om de tafel gegaan, hierdoor is het probleem nu opgelost. (1Twente)

__________

Nog twee weken blijf onzeker of een aantal evenementen op Vliegveld Twenthe kan doorgaan. De Raad van State doet dan uitspraak over bezwaren die zijn ingediend door een aantal (milieu)organisaties, omdat de kwetsbare natuur in het Natura 2000 gebied op een steenworp afstand wordt bedreigd. De bezwaren gelden niet voor de locatie Hangar 11. Daar worden nu nog vluchtelingen opgevangen en staat in juli en augustus weer een nieuwe reeks voorstellingen van Hanna van Hendrik gepland.

__________

Alle Twentse gemeenten moeten vóór 10 oktober alle contracten met de Russische gasleverancier Gazprom ontbinden. Gezamenlijk bereiden alle gemeenten zich in hoog tempo voor om deze deadline te kunnen halen. Volgens Losserse wethouder Jaimi van Essen (D66), die het proces namens de veertien gemeenten coördineert, is het geen gemakkelijke opgave maar 'nog geen gelopen race'. De versnelde opzegging van het contract is het vijfde sanctiepakket van de Europese Unie, dat het Rusland vanwege de inval in Oekraïne heeft opgelegd. De moeilijkheid ligt bij het zoeken van een nieuwe leverancier. Met de tegenwoordige gasprijzen is de markt onzeker en zitten de leveranciers niet te wachten op grote contracten. Volgens Van Essen moeten de Twentse gemeenten rekening houden met oplopende gasprijzen. (RTV Oost)

__________

Een Oldenzaalse zorgondernemer van zorgbedrijf De Rozenhof hangt een claim van 1,5 miljoen boven het hoofd. Zorgverzekeraars hebben de conclusie getrokken dat zich bij de commerciële zorgaanbieder 'onregelmatigheden' hebben voorgedaan. De Oldenzaalse zorgondernemer ligt al langer onder het vergrootglas. In het verleden werd ze al eens spil in een zorgfraudenetwerk genoemd door een zorgverzekeraar tijdens een rechtszaak. Eerder dit jaar moest ze ook al voor de rechter komen. De zorgverzekeraar eiste 112.000 euro terug die De Rozenhof ten onrechte bij de zorgverzekeraar zou hebben gedeclareerd. Het geld was gebruikt voor de verzorging van de dochter van de zorgondernemer nadat ze bij een auto-ongeluk gewond was geraakt. (RTV Oost)

__________

De Enschedese sociaal advocate Narda Teze-Bozkurt wacht al sinds januari 2021 op dossiers over de toeslagenaffaire. De advocate helpt 50 gedeputeerden uit de regio die tijdens de toeslagenaffaire onterecht tienduizenden euro's kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen aan de Belastingdienst. Premier Mark Rutte zei afgelopen week dat hij verwacht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire nog jaren duurt. Die verwachting deelt Narda. ‘Ik denk dat het zeker twee tot vijf jaar duurt, voordat mijn cliënten geholpen zijn.’ (TC Tubantia)

__________

De 21-jarige Enschedeër Tom Sanneman werd tijdens Koningsnacht uit het niets mishandeld. Rond kwart voor vijf ‘s ochtends liep Tom langs de Boulevard 1945 naar huis. Op de terugweg wil hij twee jonge mannen passeren, maar dan gaat het mis. Tom wordt uit het niets door een van hen mishandeld en loopt daarbij flinke verwondingen op. Zeven hechtingen in de lip en meerdere losse tanden, waardoor hij een paar dagen alleen maar vloeibaar voedsel tot zich kon nemen. Er is inmiddels aangifte gedaan. Met een emotioneel bericht op Facebook hoopt zijn moeder dat de dader of eventuele getuigen zich melden. ‘De lafaard heeft zich nog niet gemeld.’ (1Twente)