Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 27 juni t/m vrij. 1 juli 2022

1 juli 2022, 18:47
· Ziekenhuis MST in Enschede heeft het crisis beleidsteam weer opgestart vanwege de snel stijgende besmettingscijfers onder het personeel. Zo’n 400 ziekenhuismedewerkers zitten op dit moment thuis in quarantaine vanwege een coronabesmetting, zo wordt gemeld in de nieuwsbrief van het MST. Het aantal medewerkers dat zich moest laten testen is verdubbeld en het aantal positieve testuitslagen nam ‘flink toe’. Andere zorginstellingen in de regio noemen de situatie ‘niet alarmerend’, maar zijn wel ‘alert’. Bij de GGD Twente zien ze ook een flinke toename van het aantal mensen dat de tweede boosterprik (herhaalprik) komt halen. ‘Het is aan te raden om een afspraak te maken om niet te hoeven wachten’, aldus GGD-woordvoerder Chantal Pegge. (TC Tubantia)

· Minister Harbers trekt 115 miljoen euro uit om de N36 tussen Almelo en Ommen aan te pakken. Het fysiek van elkaar scheiden van de rijbanen wordt daarbij het uitgangspunt, zo heeft de minister gemeld aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep in april op tot snelle aanpak van de N36, nadat op de Rijksweg bij Sibculo twee doden waren gevallen. Of er een middengeleider op de N36 wordt aangebracht of dat de rijbanen alleen door bijvoorbeeld een strook in het midden door elkaar gescheiden worden, is nog niet duidelijk. Minister Harbers liet er geen misverstand over bestaan dat de N36 prioriteit heeft. ‘Zonder aanvullende maatregelen zal het slachtofferrrisico op de N36 in 2040 in de hoogste klasse vallen.’ (RTV Oost)

· De stichting Stop de Noordtak is ‘blij en opgelucht’ nu staatssecretaris Vivianne Heijnen een onderzoek naar de zogenaamde Noordtak van de Betuwelijn voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld. Daarmee lijkt een goederenspoor door de Achterhoek naar Twente voorlopig van de baan. 'Verder studeren over de routering van goederen richting Noordoost-Europa is dan ook nodig', schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De Noordtak van de Betuwelijn, een goederenspoorlijn die vanaf Zevenaar (Gelderland) via de Achterhoek naar Oldenzaal zou moeten lopen, is bedoeld voor goederenvervoer naar Noordoost-Europa. De Noordtak kwam eind vorig jaar plots weer op de politieke agenda in Den Haag na een lobby van Rotterdamse havenbaronnen. (TC Tubantia)

· Driekwart van de Nederlanders vindt de acties van boeren te ver gaan. Vooral het thuis opzoeken van politici (78 procent) en het kappen van bomen (77 procent) worden afgekeurd. Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van RTV Oost.

· Nadat de laatste vluchtelingen waren vertrokken heeft noodopvang voor 500 asielzoekers op Vliegbasis Twenthe vandaag de deuren gesloten. Meteen daarna is op het terrein al begonnen met het afbreken van de tenten die werden opgebouwd voor de noodopvang. De noodopvang op de vliegbasis bij Enschede ging in januari open. De opvang, die de overvolle asielzoekerscentra in Nederland wat moest ontlasten, was voor maximaal een half jaar in gebruik. Alle 407 asielzoekers die de afgelopen weken nog in de noodopvang zaten, zijn inmiddels overgeplaatst. ‘Maar dat was wel een enorme puzzel, zegt COA-woordvoerder Folkert Bosch, ook doelend op de overvolle asielzoekerscentra elders in het land. In de noodopvang in Enschede verbleven de afgelopen zes maanden afgewisseld in totaal 602 asielzoekers. (RTV Oost)

· De groep mensen die in de problemen komt door de alsmaar stijgende energieprijzen wordt steeds maar groter, constateert voorzitter Njusja Horsthuis van de Cliëntenraad Minima en WMO Hengelo. Het Rijk heeft weliswaar een eenmalige toelage van zo’n 800 euro beschikbaar gesteld, maar dat is volgens Horsthuis absoluut niet voldoende. ‘Het is een druppel op een hele grote gloeiende plaat. Wij krijgen signalen dat veel energiecontracten nu aflopen. Dit betekent dat gezinnen straks fors moeten bij betalen.’ Vooral huishoudens met een laag inkomen worden hard geraakt. Maar niet alleen minima komen volgens Horsthuis in de problemen. ‘Ook mensen met een modaal inkomen. Alleen door op andere zaken te bezuinigen, kan de energierekening dan nog betaald worden.’ (1 Twente)

· Met invallen in dertien panden in Duitsland en Nederland, waaronder in Hengelo en Enschede, denkt de politie een omvangrijke cocaïnelijn die liep van Curaçao naar Oost-Nederland te hebben opgerold. Bij de invallen in onder meer woningen, loodsen en schuren vond de politie volgens woordvoerder Chantal Westerhoff ‘een grote hoeveelheid harddrugs, vermoedelijk cocaïne’. Een van de verdachten die werden aangehouden is een Hengeloër die voorkomt in meerdere moordonderzoeken. Zo zou hij de uitvoerders hebben geregeld van de moordaanslag op advocaat Schol. (RTV Oost)

· Uit onderzoek van het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel (CKM) blijkt dat in Enschede jaarlijks tientallen kinderen worden geronseld voor criminele klusjes. Het CKM deed tussen 2019 en 2021 onderzoek in dertien gemeenten, waaronder Enschede. Geschat wordt dat in die periode zo’n 2500 jongeren werden gedwongen strafbare feiten te plegen, meestal drugs dealen. In Enschede waren de meeste slachtoffers van ronselpraktijken tussen de 13 en 26 jaar, maar enkelen waren 12 jaar of jonger. Vaak zijn kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking, die gemakkelijk beïnvloedbaar zijn, het doelwit van ronselaars. (TC Tubantia)